Også denne sommeren kommer tusenvis av turister sjøveien for å besøke Vestlandet. Cruiseskipene legger til kai i Bergen og lar gjestene oppleve byen.

Fredag 22. juni kommer det til å hope seg opp av både turister og båter. Hele syv cruisebåter er her denne dagen. En ligger fra dagen før, mens seks skal lirkes på plass langs kaiene den morgenen. Dessuten kommer skoleskipet Gann.

– Vi kunne kanskje fått plass til noen flere av skipene som er små, men ellers blir det fullt, forteller trafikkoordinator Arild Hestetræet ved Bergen og omland Havnevesen.

Kolliderer med sykkel-NM

— Det er en stor utfordring å få skipene til kai uten at den vanlige trafikken på havnen blir hindret, forteller han. Ferger og lastebåter skal slippe frem mellom de gigantiske feriebåtene.

De største kan ha med seg 3000 passasjerer og 1500 mannskap.

Det kommer til å bli kø flere steder enn på Fløibanen. Samme dagen skal nemlig sykkel-NM arrangeres i Bergen. Bryggen skal stenges for trafikk og syklister skal kjempe om NM-titler.

— Ojsann. Det blir spennende, sier presseansvarlig hos NM-arrangørene, Ove Veum når han får høre om tilstrømmingen til byen.

Bryggen stenges klokken tolv i anledning mesterskapet. Frem til klokken fire blir det arrangert sykkelleker for barn og ungdom. Så starter gaterittet som skal gå bort Bryggen og tilbake Øvregaten, rundt og rundt.

— Det blir nok mye publikum, men det er bare bra. Vi ønsker å promotere Bergen i forbindelse med søknad om å bli VM-by, forteller han.

For mange turister?

Når cruiseskipene kommer, har de bestilt busser til sightseeing for sine gjester. Det blir et stort antall busser denne dagen. Bare ett skip kan trenge opp til 17 busser, ifølge Hestetræet.

– Ute i byen er det andre som har ansvaret, men så lenge busser og folk står på kaien, må vi passe på at ulykker ikke skjer, sier han.

Dette er likevel ingen ny cruiserekord. Like mange skip har ligget ved kai samtidig i Bergen tidligere og det kommer til å skje igjen et par ganger i sommer.

- Kan det bli for mange turister i Bergen?

— Om du spør meg om ti år og vi har 70 000 besøkende, kan det hende jeg svarer ja, sier turistsjef Ole Warberg.

Han mener det er bare fint med liv og røre. Dessuten blir turistene kjørt rundt til severdigheter slik at de blir spredd litt utover.

Blir det for mye? Si din mening.

Skolten.jpg
JAN M. LILLEBØ