Hva mener du om rushtidsavgift? Si din mening i kommentarfeltet i bunnen av saken.

— Å innføre rushtidsavgift vil være fornuftig for å få bort køene, sier Smith-Sivertsen.

Han gjør etter alle solemerker politisk comeback som leder i Hordaland Høyre til våren. Smith-Sivertsen var tidligere leder og ordførerkandidat i Bergen Høyre, men ga i 2002 overraskende beskjed om at han ikke ville ta gjenvalg. Da var han i sin tredje periode i bystyret.

Veietterspørsel

Rushtidsavgift vil rett og slett være god høyrepolitikk, mener Smith-Sivertsen.

— Dette er økonomiske prinsipper om tilbud og etterspørsel, og å skape økonomiske grunner til å få vekk køene, sier Smith-Sivertsen. Ved en slik avgift vil de som kjører bil i Bergen sentrum bli belastet en tilleggssum i rushtiden. Avgiften kommer i tillegg til de vanlige bompengene.

Byrådsleder Monica Mæland (H) har gått sterkt imot en rushtidsavgift.

— Jeg følger partiprogrammet og er imot. At Smith-Sivertsen mener noe annet, har jeg respekt for. Men han må nok holde seg til partiprogrammet i denne sammenhengen, sier Mæland.

Hun tror ikke Høyre kommer til å endre syn i saken i de kommende årene.

Liker Frp-samarbeid

— Noen ytterligere krav mot bilistene og de som er nødt til å kjøre morgen og ettermiddag, er jeg ikke tilhenger av, sier Mæland.

Smith-Sivertsen innser at han ikke er like katolsk som paven i antiavgiftspartiet Høyre.

— Jeg har nok ikke Høyre med meg på dette her og nå, og kan ikke spå noe om fremtiden heller. Men jeg opplever at Høyre har kommet seg som miljøparti. Nå er vi der vi skal være for et konservativt parti, sier han.

Det er trolig i spørsmålet om rushtidsavgiften at Smith-Sivertsen står mest ensom i forhold til Bergen Høyre. Han mener at samarbeidet med Fremskrittspartiet i både Bergen og på fylkesplan ikke er spesielt problematisk.

— Jeg mener vi har en klok linje i samarbeidene disse to plassene, sier han.

Stopper

Når han til våren gjør comeback, vil han ikke ta det lenger enn fylkespartiet.

— Jeg har ikke planer om å stille til valg eller gå inn i folkevalgte posisjoner. Selvfølgelig kan det bli aktuelt i fremtiden, men ikke i overskuelig fremtid, sier Smith-Sivertsen.

Bortsett fra å ledet nominasjonsprosessene i Bergen Høyre foran valgene i 2003 og i år, har Smith-Sivertsen holdt seg unna politikken siden 2003. Han tar over som fylkesleder i Hordaland Høyre etter Nils Marton Aadland, som nå er ordfører i Meland kommune.

  • Rushtidsavgift? Diskutér saken her!