Som æresgjest i Skattevesenets idrettslags bedriftsmesterskap la skøytekongen ut på 5000 meter på Slåtthaug. Med fellesstart ... og klappskøyter, selvsagt!

— Det er det som er tingen. En drøm å gå på, mener mannen som fyller 70 i november.

Tidligere på dagen fikk han en uforglemmelig solskinnstur på Fløyen, sammen med «gründerne» av det bergenske bedriftsmesterskap - Einar Tvedt, Jarle Folkedahl og Helge Rasmussen. De har forfattet boken om Bergen Likningskontor 1892-2000. Boken har et eget kapittel om skøyter, spesielt viet deres tidligere møter med Kupper'n. At han i 1987 sendte dem skøyteluer fra 10.000-meteren i Squaw Valley-OL og fra VM i 1964, er noe de aldri kan glemme.

Nå fikk de en god anledning til å invitere ham over på en bergensvisitt.

Presang på forskudd

— Dette er tiende gang vi har skøyteløp på Slåtthaug, samtidig som vi også ønsket å gi Kupper'n fødselsdagspresang på forskudd, forteller Jarle Folkedahl.

«Timingen» var god. Været var strålende. Og Kupper´n var i sitt ess. Rundturen på Fløyen ble en høytidsstund i strålende solskinn, med eldgamle skøytetider, morsomme historier og mye latter.

— Er det Krohnsminde som ligger der nede? Spør Kupper´n og peker mot en grønn gressflekk ved Danmarksplass.

— Ja, du husker vel det? Undres Einar Tvedt. Om han husker. Kupper'n minnes regnet. De forferdelige forholdene. Og alle paraplyene. Fra det berømmelige skøyte-NM i 1955. - De sa det var 25 000 tilskuere. I det været! Jeg har alltid sagt at det er noe spesielt med dere bergensere, smiler Knut Johannessen.

Utrygg is!

Han husker også at han måtte tidlig opp om søndagen. For å ta morgentoget til Voss! Isen på Krohnsminde regnet vekk, og mesterskapet måtte flyttes til Vangsvatnet på Voss. Kransen ble ettersendt i drosje. Det ble begynnelsen på en stor æra for Kupper´n, som ikke sluttet før han hadde åtte norgesmesterskap, to OL-gull, to VM- og to EM-gull.

— Bergen er en flott by. Utsikten her er jo aldeles fantastisk., skryter Kupper´n fra sin posisjon utenfor Fløirestauranten.

Så dreier han blikket i retning Møhlenpris, der han også har gått skøyteløp. På 250 meters bane, en gang i 1953. Så legger følget ut på vandring. Ved Skomakerdiket ligger isen fortsatt. Men skiltet «Isen er ikke trygg» forteller at dette ikke er anledningen for å ta oppvarmingen til kveldens skøyteløp.

— Får jo håpe isen er trygg på Slåtthaug. På Krohnsminde i 1955 tro vi jo rett igjennom, ler Kupper´n. - På Slåtthaug er det Alma Ata-is, svarer Jarle Folkedahl, blant kolleger bare kalt «Tjoffen».

Klippet vekk Kupper´n

Så kommer turens høydepunkt. «Tjoffen» henter frem to gamle skøytebøker. Fra 1963 og 1964. Omslaget for ´64-boken er klippet i stykker. - Hva skal det bety? undres Kupper´n. - Her var det et bilde av deg, forklarer Jarle Folkedahl. - Men det klippet jeg ut, og hang på veggen! Kupper´n ler så voldsomt at han er nær ved å ramle uti Skomakerdiket.

Så blar de i boken fra 1963. De stopper ved 10 000-meteren fra VM i Karuizawa. Alle rundetidene er notert. Dette var mesterskapet der svensken Jonny Nilssom tok VM-gullet og stjal Kupper´ns berømte verdensrekord fra Squaw Valley-OL tre år før. Tiden ble utrolige 15,33.0. Is på Skansemyren?

Nedover mot Skansemyren blir Kupper´n mer opptatt av den fine utsikten.

— Men det er synd de ikke tar bort alle disse trærne. Har parksjefen vært her? Det må jo være leit å få en slik fantastisk utsikt ødelagt av alt dette krattet. Det må jo bort, mener Kupper'n bestemt.

Så lar han seg imponere over Skansemyren Idrettsplass. - Her hadde vi vårt første skøytestevne i bedriftsidrettslaget vinteren 1987, kan Einar Tvedt fortelle.

— Kan dere ikke få laget en kunstisbane her også, da, undres Kupper´n.

Vel nede ved gamle Skansen Brannstasjon begynner Kupper´n å kjenne antydning til melkesyre i legger og lår.

— Går jeg dårlig i kveld, så vet jeg hvem som har skylda! smeller han i.

Bare en middag, og en liten strekk på Hotel Neptun nå. Så er han klar for 5000-meteren. På oljeisen på Slåtthaug.

NESTEN ETTER SKJEMA: Knut «Kupper'n» Johannessen gikk i går 5000 meter på 10.04,0. Han gikk jevnt etter skjema til 10 blank og klarte nesten å fullføre etter det. I 1955 gikk «Kupper'n» 5000 på 9.18,1 på Krohnsminde – bare 46 sekunder raskere enn 48 år senere på Slåtthaug. Gårsdagens vinnertid på fellesstarten ble 8.31,0, satt av Per Gunnar Stensvåg fra Trysil. <br/>FOTO: HELGE SKODVIN