Det ble avslørt under årets Christiekonferanse i Grieghallen. Prisen ble delt ut post mortem.

Politisk redaktør i BT, Sjur Holsen, gikk bort 31. oktober i fjor, bare 44 år gammel. Da hadde han jobbet i BT siden 2007, og før det ved Universitetet i Bergen og en lengre periode i Utenriksdepartementet. Han studerte politikk og økonomi ved UiB, UC Berkeley, University College Dublin og Norges Handelshøyskole.

— Viktig brobygger

Hvert år deler Universitetet i Bergen ut Christieprisen til en person eller virksomhet som har bidratt til god samhandling mellom forskning, utdanning og omverdenen. Et av saksområdene Holsen var opptatt av, var nettopp formidling av forskning og akademia.

Det understreket også rektor Dag Rune Olsen og dekan Knut Helland da de delte ut prisen fredag formiddag. De fremhevet både Holsens tid som rådgiver for universitetsdirektøren og hans tid som kommentator, journalist og redaktør i BT.

— Sjur Holsen spilte en avgjørende rolle for UiBs formidling. Han oppfordret forskerne til selv å bli bedre formidlere, og var en svært verdifull brobygger mellom universitetet og samfunnet rundt oss, sa Helland.

Han fremhevet også Sjur Holsen som tydelig og nyskapende vestlandsk stemme i offentligheten, med en imponerende bredde i temaer.

- Glad og ydmyk

Prisen ble tatt imot av Holsens enke, Monica Dalland Holsen.

— Dersom Sjur hadde fått høre om denne prisen, ville han sikkert ha spurt "Var nå det så fortjent?". Men etter å ha tenkt litt, og sett begrunnelsen og alle som hadde nominert ham, ville han sikkert vært like glad og ydmyk som vi i familien er. Dette er Sjurs pris, helt og holdent. Det var han som burde stått her. Det eneste jeg kan gjøre på hans vegne, er å si et hjertelig takk, avsluttet hun sin takketale.

Hun fortalte om en ektemann som var svært opptatt av kunnskap og debatt.

— Sjur tok ikke lett på noe som hadde med kunnskap å gjøre. Han søkte alltid dypere svar, og hans vitebgjær hadde ingen grenser. Jeg tror det var en del av hans personlighet. Han ville ikke briefe med kunnskap, men var oppriktig engasjert, sa hun.

Hun beskrev på en humoristisk måte en mann som alltid leste bøker og som måtte sette seg ned for å skrive når han ble engasjert.

— Mang en harmonisk familiemiddag ble litt mindre hyggelig på grunn av Dagsnytt 18 som sto litt for høyt på i bakgrunnen. Da hørte han ofte noe han bare måtte skrive om, gjerne rablet ned på baksiden av en strømregning som vi aldri fant igjen. Dagen etter sto det på trykk på side 3 i BT, fortalte hun.

Sjur Holsen var ikke alltid nådig med akademikere og politikere.

— Han kunne bli oppriktig skuffet over dem han forventet bedre av, og krevde korrekt kunnskap og et klart språk. Han kunne ikke fordra forutinntatte, lettvinte meninger, fortalte Monica Dalland Holsen.

- Lot seg irritere over UiB

BTs sjefredaktør Gard Steiro beskrev i sitt minneord Sjur Holsen som et menneske og en intellektuell kapasitet utenom det vanlige.

Han kommenterer prisutdelingen slik:

– Sjur var glad i Universitetet i Bergen. Likevel, eller kanskje nettopp derfor, lot han seg irritere over universitetet. Sjur mente universitetet kunne spille en viktigere rolle i samfunnsdebatten. Det ergret ham når journalister bare skrapte overflaten, og det frustrerte ham at viktige akademikere tilsynelatende ikke ønsket eller evnet å formidle sin kunnskap på en forståelig måte. Dette ville han gjøre noe med.

Samlet nominasjon

Formålet med Christieprisen er å vise verdien av samhandling mellom universitetet og omverdenen, og hvordan forskning og utdanning bidrar til nyskaping innenfor kultur-, nærings og samfunnsliv, heter det i statuttene.

Prismottakere er enkeltpersoner, grupper, institusjoner, bedrifter eller organisasjoner innenfor forskning, kultur, nærings- og samfunnsliv. Gjennom sitt arbeid skal de ha bidratt til å fremme eller synliggjøre universitetets betydning for samfunnsutviklingen.

Nominasjonsprosessen er konfidensiell, og prisvinneren utpekes av en jury oppnevnt av styret ved Universitetet i Bergen. Nominasjonsfristen for årets pris gikk ut 1. februar, og bak nominasjonen av Sjur Holsen sto en rekke fremtredende forskere ved UiB.

Prisen er på 250.000 kroner, i tillegg til et kunstverk og et diplom.