KARI PEDERSEN

— Vi har ikke en meter å miste, sier den tidligere sjefen hos G.C. Rieber. Han snakker om Smørås, kanskje det mest brukte turområdet i Fana.

Totalt 1400 mål landbruks- og naturområde ligger på tegnebrettet. Utbyggingsområdet er i nordlige enden av Smørås, mellom Osveien og Nøttveit. Her kan det komme hundrevis av nye boliger. Planen omfatter også en ny veiforbindelse mellom Osveien og Apeltun.

Startet med lille Pernille

Riebers forhold til Smørås strekker seg 75 år tilbake.

— Den gang så det ut som en naken fjellvidde her oppe, fortalte Rieber, da han i går deltok på Smørås-vandring i regi av Naturvernforbundet Hordaland.

Det livslange forholdet fikk et oppsving for seks år siden. Da tok Rieber med seg sitt da tre år gamle barnebarn til fjells, med Fanaposten på slep. Lille Pernille ble avbildet i krattskogen og bestefar intervjuet.

— Her kan ikke Pernille gå på tur, noe må gjøres, erklærte den nyslåtte pensjonisten.

Og noe ble gjort. Fjellturen med Pernille ble starten på Smøråsfjellets Venner, et knippe ildsjeler som bit for bit har ryddet åsryggen til et praktfullt turområde.

Befaring

Gårsdagens rundtur startet på Smørås skole og gikk via Smøråsveien, Hurlumhei og Lilletveit tilbake på skolen. En vandring i vakre kulturlandskaper og over den skogkledde åsen.

Utbyggingsområdet ligger nord for det mest brukte turområdet. Likevel mener Rieber det forringer friluftsområdet.

— Det er viktig å beholde et sammenhengende grøntdrag fra Lilletveit og over til Titlestad, sier han.

Dessuten, Smøråsfjellet som turområde er langt fra ferdig. Venneforeningen har planer om nye stier, som vil åpne flere forbindelser inn i åsen.

Helt imot boligbygging rundt Smørås er ikke Rieber:

— Det må være mulig å bebygge lavlandet og legge veiforbindelsen i tunnel. Det ville være helt kverulantisk å motsette seg, sier han.

- Et slag i ansiktet

På gårsdagens vandring deltok representanter for nabolaget, Smørås skole, grunneiere som ikke ønsker utbygging, Naturvernforbundet og naturligvis Venneforeningen. Pluss Jan Brandsdal, kommunens byfjellsforvalter, som er i ferd med å utarbeide en forvaltningsplan for Smørås og Fanafjellet.

— Utbyggingsplanene for Smøråsfjellet er et slag i ansiktet på alle naturvernere, sier Oddvar Skre i Naturvernforbundet. Han ønsker å skape blest om alt åsen har å by på. Verdifull edelløvskog og et rikt dyre- og planteliv.

Uferdige planer

Planene for Smørås er langt fra ferdige, forteller Geir Jacobsen hos Rambøll Norge, som lager reguleringsplanen for 13 grunneiere. Den foreslåtte veitraseen er bare et av flere alternativ.

— Vil utbyggingen komme i konflikt med Smørås som turområde?

— På deler av det, ja. Samtidig vil jeg ha sagt at vi ønsker å legge inn grønne korridorer og ta hensyn til turområdet. Blant annet ved nøye å vurdere hvor høyt det skal bygges. Minst halvparten av området skal ligge igjen som natur, sier Jacobsen.

Den første politiske diskusjonen rundt Smørås kommer trolig i forbindelse med at bystyret skal vedta ny kommuneplan for Bergen i løpet av et års tid.

VELBRUKTE STIER: Christian Rieber (helt til høyre på bildet) ønsker å ta vare på hele Smørås som turområde. I går deltok han på befaring sammen med blant andre byfjellsforvalter Jan Bransdal (nærmest Rieber).<br/>Foto: RUNE SÆVIG