Også i New Zealand og Guatemala har man funnet potetbakterien, som først ble oppdaget i Mexico i 1994.

Bakterien gjør at stivelsen i poteten gjøres om til sukker, som karamelliseres når poteten stekes. På grunn av de brune stripene som oppstår, omtales den som «Sebrachipsen».

— Dette har jeg aldri hørt om før, sier potetekspert ved Bioforsk, Eldrid Lein Molteberg.

Strenge regler

Bakterien er ikke farlig for mennesker, men gjør likevel chipsen uappetittlig og lite attraktiv for kunder. Det er siste utgave av The Economist som omtaler den sprø historien. De uttrykker sin bekymring for potetindustrien. Mange bønder taper på de usalgbare potetflakene.

— Det er strenge regler for hva slags poteter som kommer til Norge, og det er forbudt å plante utenlandske poteter i norsk jord, sier Molteberg.

Hvordan bakterien spres er ikke sikkert, men forskere mener at det kan skje ved hjelp av en insekt som bor blant potetene, og som kan spres lett med vinden. Molteberg tror likevel ikke det er fare for det lyse potetgullet enda.

— Privatpersoner kan jo bryte forbudet, men at denne bakterien skal komme til Norge tror jeg foreløpig vil være svært usannsynlig.

Vil du spise sebrachipsen? Si din mening her.

STRIPER: Slik kan fremtidens potetgull se ut, dersom sebrachipsen fortsetter å spre seg.
Joseph Munyaneza, ARS, USDA