Les også: Beryktet for nazisympatier og rasisme

NFF: – Brann har ikke ansvar

– Vi er i ferd med å pågripe dem nå, med bakgrunn i utlendingsloven, sier operasjonsleder Per Stiegler i Hordaland politidistrikt.

De mellom 30 og 40 kroatene kom til Bergen i forbindelse med kampen mellom Brann og Dinamo Zagreb på torsdag. De har vært involvert i bråk flere ganger mens de har vært i Bergen, men ønsker nå å forlate landet. De kom med Fjordline, men på grunn av oppførselen sin på til Norge, ble de nektet adgang lørdag morgen.

Vil chartre fly

– Løsningen er at vi kommer til å bortvise dem. De blir bortvist til Kroatia og må da eskorteres til Kroatia, sier politioverbetjent Kjell Mo i Hordaland politidistrikt.

Bakgrunnen er at de oppholder seg i Norge uten tilstrekkelige økonomiske midler.

– Nå blir de sittende i arrest i påvente av uttransportering. Politiets utlendingsenhet jobber med å finne transport, sier Mo.

Kroatene blir neppe transportert ut av landet i kveld.

– Slik vi ser det er det mest praktisk å chartre et fly. Det er begrensninger for hvor mange man kan sende med et rutefly, sier Mo.

De blakke fotballsupporterne får dermed hjemreisen betalt.

– Regningen blir det den Norske stat som må ta, formelt blir det Politiets utlendingsenhet, sier Mo.

Ringt UD

Kapteinen på Fjordline nektet å ta kroatene med seg fra Bergen i morges.

– Fjordline ringte og sa at de ikke har lyst til å ha dem med, fordi de oppførte seg dårlig på vei oppover. Vi har lyst til å få dem avgårde, men jeg skjønner Fjordline også, som må ta hensyn til de andre passasjerene, sier Stiegler.

Kroatene dro da tilbake til sentrum, og politiet var usikre på hvordan de skulle håndtere saken.

– Vi har ringt Utenriksdepartementet for å høre om den kroatiske ambassaden vil ta seg av dem, sier Stiegler.

– Vi har koblet ambassaden i Oslo og politiet i Bergen. De står i direkte kontakt nå, og har en dialog om hvordan de kan få sendt hjem disse fotballsupporterne, sier kommunikasjonsrådgiver Paul Bjørdal i Utenriksdepartementet.

Kroatene var involvert i bråk flere steder i Bergen sentrum i natt. Utenfor Deli de Luca i Torggaten var det slåssing rundt midnatt.

Flere slåsskamper

– Tre personer skal være slått ned. Utover det vet vi ikke noe ennå, sa operasjonsleder Kjell-Tore Aarnæs i Hordaland politidistrikt natt til lørdag.

Han forteller at Dinamo Zagrebs beryktede supportere Bad blue boys ikke hadde noe sted å gjøre av seg.

Politiet holdt dem under oppsikt natten gjennom.

Etter slåsskampen i Torggaten, beveget supportergjengen seg videre mot jernbanestasjonen.

Mangler husrom

– Ved jernbanestasjonen var det bråk med Brann-casuals. Det var slåssing og krangling, og til å begynne med var det snakk om å anmelde, men det kom ingen anmeldelser, sier operasjonsleder Per Stiegler til bt.no lørdag morgen.

31 kroater manglet husrom for natten, og for å unngå mer bråk, tilbød politiet dem å overnatte i fyllearresten.

– Det takket de ja til og de ble dimittert klokken syv, sier Stiegler.

Etter oppholdet hos politiet dro kroatene til Skoltegrunnskaien, hvor tilsammen 36 kroatere møtte opp ved billettkontoret til Fjordline klokken 08.30.

– Ny opplevelse for oss

Ledelsen i Brann kjenner til supporterbråket, men er ikke involvert i hva som skjer med de kroatiske supporterne.

– Nå er dette absolutt en politisak, sier arrangementssjef i sportsklubben Brann, Jan Tore Guntveit.

Han sier at det ikke har vært lignende problemer ved tidligere Brann-kamper.

– Dette er en ny opplevelse for oss. Vi vet ikke om dette er noe som kan skje igjen, men vi håper å gå videre i UEFA-cupen. Hva som skjer når vi får mer attraktive motstandere med større tilhengerskarer, vet vi ikke, sier Guntveit.

Brann hadde stort fokus på sikkerhet under torsdagens UEFA-kamp.

– Etter kampen påser vi at stadioen er isolert og at alle er ute. Det som skjer på innsiden av portene sjekker vi at er ok, og det som skjer på utsiden av portene tar politiet seg av. Vi samarbeider veldig godt, og har et godt forhold til Bergen politikammer, sier Guntveit.

Han ser ikke noen enkle løsninger på problemet.

– Det er helt sikkert noen av dem som er i Bergen som kanskje er nektet adgang på sin hjemmestadion, men det er ikke dermed sagt at man klarer å nekte dem å komme seg rundt i Europa på andre kamper. Ved kamper med risiko går det an å iverksette tiltak som kontroll ved grenser, men det er fryktelig vanskelig, sier Guntveit.

Hva synes du om saken? Kommenter i feltet under!

bt.no kommer tilbake med mer

PETTER LØNNINGEN
Odd Mehus
PETTER LØNNINGEN