RUNE STØLÅS

Høyt tempo, trange farvann, dårlig sikt, kjappe avgjørelser, grisevitser og kalkulert risiko. Stress på jobben? Ja takk.

Før helgen avsluttet fem elever sjefskurs for Stridsbåt 90 i Bergen.

— Det er gøy, men veldig utfordrende. Jeg kjenner på kroppen at jeg blir presset, sier Charlotte Nordbø Myr fra Samnanger.

Papplater som dekker frontruten, røykmaskin og en masende sensor er med på å teste ut elevenes evne til å fungere under vanskelige forhold.

Over sambandet får mannskapet melding om at området de befinner seg i kan være utsatt for gassangrep.

— Vernemaske på!, beordrer fenrik Myr mens hun fortsetter å navigere uten å kunne se gjennom den tildekkete frontruten i båten.

— Du skjønte at det var en øvelse, sant?, sier hun trøstende til Bergens Tidendes journalist.

Kan få båt mandag

Kapteinløytnant Marius Olsen har godkjent sjefer til Stridsbåt 90 i åtte år. Han kan kunsten å stresse opp elevene og har en god porsjon is i magen.

— Vi presser elevene mer enn de selv vil for å se hvordan de takler det. Vi provoserer frem feil, men griper ikke inn før det nesten er for sent, forteller sensoren.

På andre fartøyer er ofte navigeringsoppgavene fordelt på flere mennesker. Når Stridsbåt 90 suser mellom holmer og skjær, er det sjefen som står for navigasjonen, med eller uten sikt.

Olsen sier det viktigste han ser etter blant elevene er evnen til å prioritere sikkerheten i alle situasjoner.

— Jentene er ofte de flinkeste til å være ydmyke i forhold til dette. Det er et stort ansvar de unge sjefene får. De kan få sin egen båt allerede mandag, sier Olsen.

Liker seg blant gutta

Allerede på ungdomsskolen begynte Charlotte å interessere seg for Forsvaret.

— Det er mange som tror du må være veldig tøff for å være jente i Forsvaret. Mange jenter har nok lyst å prøve, men er redd for at de ikke skal klare det, sier fenriken.

— Jeg liker meg godt blant gutta her. Det er ingen forskjellsbehandling. Litt grisevitser må en jo tåle iblant, uttaler hun.

I fjor deltok jenter på sjefskurset for første gang. Charlotte er den eneste jenten blant årets kull på fem elever.

Krig, fred og parkerte tøfler

Selv om mye tid går med til øvelser med kunstig røyk, kunstig ammunisjon og kunstige skader, opplever Charlotte oppgavene som meningsfulle.

— Vi skal forsvare Norge, det er ikke bare for moro skyld vi gjør dette. Det er jo en grunn til at vi bruker av skattebetalernes penger, sier 23-åringen.

Hun er positiv til oppdrag i utlandet, og har vært i tjeneste på havet i Nord-Europa. Hele tiden har hun hatt stillingen som sjef på stridsbåt i tankene.

JENTA I RØYKEN: Charlotte Nordbø Myr roper ut kommandoer idet en røykmaskin og røde lys forteller at byssen om bord har tatt fyr.<br/>Foto. RUNE STØLÅS