Det voldsomme basketaket skjedde ved Jernbanestasjonen natt til mandag 19. oktober. De tre tiltalte hadde vært på fotballkampen mellom Brann og Vålerenga tidligere på kvelden. Etterpå satt de og drakk alkohol på forskjellige barer i byen.

— Causals-miljø

I halv ett-tiden traff mennene tre polakker som verken snakker eller forstår norsk. Selv hevdet mennene, som politiet mener har tilknytning til cauals-miljøet i Bergen, at de trodde de ble angrepet av Vålerenga-supportere.

Denne forklaringen trodde ikke Bergen tingrett på i det hele tatt. Retten er overbevist om at de var de tiltalte som initiativet til den grove voldsbruken.

Et vitne som var i nærheten hørte at det ble sagt «Kom igjen, eg skal ta deg» og «Eg skal banke deg». Ifølge vitnet var tonefallet aggressivt.

Brudd på hodeskallen

En av mennene ble truffet i hodet og mistet bevisstheten. Ifølge Haukeland sykehus fikk han brudd på hodeskallen i sammenstøtet.

Mannen var sykmeldt i en og en halv måned og sliter fortsatt med hodesmerter, svimmelhet, tåkesyn og angst etter voldsepisoden.

27-åringens kamerat forklarte i retten at han gikk bort for å hjelpe da han så at kameraten lå på bakken.

— Da fikk jeg selv et slag i bakhodet, og falt om. Jeg ble sparket i siden til politiet kom, fortalte 44-åringen, som ble lettere skadet etter hendelsen.

- Grov og omfattende

Bergen tingrett karakteriserer volden som grov og omfattende. Angrepet skjedde helt uprovosert i fellesskap av de tre tiltalte. Retten understreker også at vold mot en annen persons hode har et stort skadepotensiale.

For to av de tiltalte fant retten ingen formildende omstendigheter. I forhold til tredjemann trakk retten fram at han har innrømmet noen av forholdene han er tiltalt for.

De tre dømmes til fengselsstraffer mellom åtte måneder og halvannet år.