Etter måneder med konflikt, kanaler som ble fjernet fra kabelpakker og offentlig krangling, sendte TV 2 og Canal Digital i dag ut pressemelding om at de er kommet til enighet.

— Etter lang tids forhandling har Canal Digital og TV 2 lagt uenighetene bak seg, og inngått en treårsavtale både for kabel-tv og parabolselskapet. Avtalen betyr også at Canal Digital Kabel-tv sine kunder igjen får tilgang til alle TV 2s basiskanaler i sitt grunntilbud, heter det i pressemeldingen.

— Dette er først og fremst en god dag for TV-seerne. I TV 2 er vi svært fornøyde med at vi igjen får muligheten til å tilby hele det norske folk vårt samlede innhold på alle kanaler, uttaler sjefredaktør Alf Hildrum i TV 2.

- Viktige prinsipper

Kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy utdyper:

— Det betyr veldig mye for oss å ha så god distribusjon som mulig på alle våre kanaler. Konflikten har selvfølgelig vært merkbar på seertallene, men det er alltid vanskelig å tolke hvor stor effekten er på slike målinger. Vi valgte likevel å stå løpet ut og ikke handle i panikk, fordi det var viktigere for oss å få anerkjennelse for en del viktige prinsipper enn å få disse kanalene på luften igjen fortest mulig.

Enigheten kommer kort tid før selskapene i mai skulle møttes i retten, der Canal Digital ville kreve at Kabeltvistnemndas fra desember 2011 vedtak ble kjent ugyldig.

Uenigheten mellom selskapene startet nemlig for alvor da Kabeltvistnemndafør jul i 2011fastslo at Canal Digital og Get må betale mer for å distribuere TV 2-kanalene.

Krangelen eskalerte i juli, da Canal Digital blokkerte TV 2 Zebra for sine kabel-TV-kunder, og i september, da TV 2 sa opp distribusjonsavtalene med Canal Digital.

Mistet nisjekanalene

Etter knallharde forhandlinger, endte det med brudd ett år senere. Siden har Canal Digitals kabelkunder kun hatt tilgang til TV 2s hovedkanal.

Selskapene understreker i pressemeldingen at forhandlingene har vært lange og krevende, men at de nå har kommet fram til et resultat hvor begge parter er fornøyd med resultatet. Telenor trekker også søksmålet mot TV 2 og staten.

— Vi har holdt på lenge, og det har vært vanvittig mye arbeid både natt og dag de siste ukene, sier Rune Indrøy.

- Gledelig enighet

— Det er gledelig at partene har kommet til enighet. Av hensyn til seerne synes jeg at tvisten for lengst burde vært løst, sier Kulturminister Hadia Tajik.

— Hva betyr det for kulturdepartementet at søksmålet fra Canal Digital blir trukket?

— Det betyr at vi ikke bruker tid på ytterligere saksforberedelse og 2 uker i retten i mai, sier Tajik.

- God avtale

Han vil ikke kommentere nøyaktig hvor mye Canal Digital nå skal betale for å få distribuere TV 2-kanalene.

— Avtalen er konfidensiell. Men vi ville ikke fra TV 2s side signert en avtale som var dårlig for oss. Vi har hele tiden sagt veldig klart at vi skal ha anstendig betalt for det innholdet vi produserer og de kanalene vi leverer. Så for oss er dette en stor og viktig dag, sier kommunikasjonsdirektøren.

Han tror dagens avtale kommer som en lettelse både for kunder og ansatte.

— Det har vært mye forvirring blant seerne. Mange har vært fortvilet over å ha mistet Nyhetskanalen. For de ansatte er det selvfølgelig et poeng å nå ut til så mange som mulig. Og så har dette tatt kolossalt mye arbeidstid og energi fra TV 2-ledelsen. Så vi får nå heldigvis en mulighet til å kunne jobbe med andre ting også, sier Indrøy.

BRUNOSTFEIRING: Kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy.
PAUL SIGVE AMUNDSEN (ARKIV)

— Og nå sprettes champagnen på Nøstet? - For min egen del sitter jeg og spilser en skive med brunost, jeg tror jeg skal klare meg med den. Men det er selvfølgelig en viktig dag for de ansatte også. Det har vært mye usikkerhet underveis, sier Indrøy.

Se TV når du vil

Også motparten er glad for å ha fått i stand en avtale, forteller informasjonssjef Catharina Kokkim i Canal Digital Kabel-TV.

— Vi mener det er en god avtale vi nå har fått. Ikke minst fordi nisjekanalene kommer tilbake, men også gjennom nye rettigheter og tilbud til kundene våre, sier hun.

Avtalen omfatter flere nye tjenester, deriblant muligheten til å se TV 2s programmer gjennom ulike arkivtjenester.

— Vi vil på sikt gi kundene våre mulighet til å se programmer når de vil og hvor de vil, sier Kokkim.

Canal Digital jobber nå på spreng for å få TV 2s nisjekanaler inn i sine kabelpakker igjen.

— Vi har sagt at det skal være på plass senest 3. mai, sier Kokkim.

FORNØYD: TV 2-sjef Alf Hildrum.
TV 2
ENIGHET: Avtalen ble kjent i 14-tiden torsdag.
TV 2