Festlighetene fant sted på Meyermarken i Sandviken med grilling, aktiviteter og lek både for ung og gammel. Selvfølgelig ble den canadiske nasjonalsangen avsunget, til musikkakkompagnement fra et medbrakt stereoanlegg. Nasjonalsangen ble etterfulgt av en skål, i Mozell, for the King of Norway, og deretter for the Queen of Norway.

Og flagget med det velkjente lønnebladet ble heist opp ved inngangen til området.

Folk slapper av

— Nasjonaldagen går tilbake til 1867. Da fikk Canada indre selvstyre innenfor det britiske imperium, forteller Barbara Wasson Lillehaug fra the Canadian Club of Western Norway til Bergens Tidende. - Men vi har aldri hatt tradisjonen med bar-netog. Det er Norge alene om. I Canada er nasjonaldagen en fridag der folk slapper av eller deltar i forskjellige festligheter. En fast tradisjon er den store konserten utenfor Capitol Hill i hovedstaden Ottawa. Og så avsluttes dagen med fyrverkeri.

Canada er fremdeles en del av det britiske samveldet, og formelt er dronning Elizabeth II statsoverhode. Men det er nå 20 år siden Canada byttet ut samveldeflagget med det karakteristiske rød-hvite med rødt lønneblad i midten.

Kollisjon med finalen

På Meyermarken gikk det i kaker og brus og godterier for de minste. Piknik-kurvene var hentet frem, og fargeglade papirstrimler svevde omkring.

Starten på arrangementet i går falt sammen med første omgang i VM-finalen i fotball mellom Tyskland og Brasil. Kan-skje det var årsaken til at innsiget var litt tregt til å begynne med. Nå har fotball aldri vært canadiernes sterkeste side, men en stor del av den canadiske kolonien i Bergen består av norsk-canadiske familier.

Canadian Club of Western Norway opplyser at 110 familier i Bergen med canadisk tilknytning var blitt invitert til å delta på nasjonaldagsfeiringen i går.