Høgskolen i Bergen flytter på seg. Og skaper ett nytt aktivitetssentrum sør for Danmarks plass.

— Dette blir unikt. Jeg er imponert over hvordan arkitektene har klart å kombinere det nye med det gamle. Folk kommer til å valfarte fra hele verden for å oppleve denne campusen, sier rektor Ole-Gunnar Søgnen ved Høgskolen i Bergen.

Fem gamle bygninger er integrert i nybyggene. Høstsolen skinner gjennom taket til det som skal bli det nye biblioteket og som en gang var et verksted for jernbanevogner. Rektoren tripper yr av glede, i vernesko med blåsokker på, bortover mesaninen som er bygget opp inne i verkstedet.

Hogskolen_nett_7.JPG

De gamle stålbjelkene henger som innbydende klatrestativ i taket. Gjennom de buede vinduene i den hundre år gamle teglsteinsmuren, ser en rett ut i bibliotekhagen. En av tre hager som ligger som grønne lunger mellom verkstedene og nybyggene.

Stolt, gammel arkitektur

— Høgskolen var opptatt av at området skulle få en identitet som en campus, der det var mange bygninger og god plass rundt. Derfor har vi trukket byggene litt inn fra naboene og veien. Vi var veldig bevisst at det var store bygg som skulle virke sammen, sier Per Højgaard Nielsen, sivilarkitekt fra bergensfirmaet HLM arkitektur as.

Foajeen.jpg

De gamle husene som sto på tomten ble bygget i årene fra 1909 til 1925. Bare fasadene var vernet.

Her kan du se flere bilder fra byggeperioden og hvordan det skal bli.

— De er med på å gi en identitet til hele området, og representerer en gammel og stolt arkitektur. Og de er bygget med en flott takhøyde, på en måte som en ikke gjør i dag. Vi ønsker at disse husene skal kunne avleses utenfra, og invitere til besøk med lys og luft, sier arkitekten.

I motsetning til mange store byggeprosjekter holdes både tidsplanen og budsjettet i arbeidet. Og arkitekturen roses. Hva har dere gjort rett?

— Statsbygg er nå blitt veldig gode til å styre prosjekter. Her har vi hatt arkitektur som første prioritet. En kommer ikke i mål med det samme gode resultatet, om en setter det utførende leddet, entreprenøren, først. La fagfolk komme til der fagfolk har mest å gi. Da kan vi også gi noe tilbake til byen, sier Højgaard Nielsen

Minisykehus og modelltank

Flere hundre arbeidere jobber nå med å gjøre byggene ferdig. Midt i eksamenstiden i mai skal 500 ansatte fra de fem høyskolene i Bergen ta med seg pikk og pakk og flytte til Kronstad. I slutten av august vil 5–6000 studenter følge etter

. Resten av studentene og 200 ansatte flytter inn i lokalene Høgskolen leier i Møllendalsveien.

— Det blir et fantastisk bygg og en flott campus, men altfor lite, sier Anders Kvernmo Langset, studentrepresentant i HiB-styret. Rektoren er enig. Og de jobber nå for å få bygget ut nordenden av tomten, slik at hele HiB kan bli samlet på Kronstad.

Høyskolen er et profesjonsstudium som krever mange spesialrom. Her blir det et minisykehus med operasjonssal til sykepleiestudentene. Det bygges dansesal, dramarom og treningsanlegg til lærerstudentene. Ingeniørutdanningen krever mange ulike laboratorier og en 50 meter lang tank til testing av båtmodeller. Det skal brukes 300 millioner til å utstyre disse rommene frem til sommeren.

Trekker byen sørover

Bybanen glir stille forbi gjerdet mellom Høgskolen og Inndalsveien. Til høsten vil det bli den viktigste transportveien til og fra Campus Kronstad.

I garasjen under bygget er det bare plass til 127 biler og noen hundre sykler.

Foran den ni etasjers store høyblokken jobbes det med å gjøre ferdig den store plassen, som har fått navnet Kronstadplassen.

— Hvorfor har dere skapt en slik plass langt utenfor bykjernen?

— Bergen har en stolt tradisjon for å bygge store åpne plasser; som Torgallmenningen og Tårnplass. Dette er en urban tradisjon, der en lager en urban plass og legger fine bygninger rundt. Her kommer det til å gå fem tusen mennesker hver dag. Sammen med gang- og sykkelveien er den er med å åpne området fra Nymark mot Inndalsveien. Vi håper på den måten å trekke byen sørover og urbanisere Minde, sier arkitekten.

Hva mener du om Campus Kronstad?

UTSIKT MOT ULRIKEN: Fra Kronstadplassen har en både utsikt mot fjellet og en kan nyte kunsten til Anne-Gry Løland på fasadene.
Kristine Lindebø
TRIKKER I TAUET: Elektriker Steffen Nesheim tester klatretauet i en av de små gymnastikksalene. Ett av de mange spesialrommene på HiB.
Kristine Lindebø
SPOR: Jerbaneskinnene stopper ved dørene inn til gymnastikksalene.
Kristine Lindebø