Følget på rundt 100 personer og 12 campingvogner hadde fått frist til i dag med å fjerne seg fra Nygårdstangen. Politiet var tidligere i dag på stedet og orienterte om kommunens ønske.

– Kommunen ønsket de fjernet, og vi orienterte om begjæringen, sier operasjonsleder Konrad Grindeland i Hordaland politidistrikt.

Forsvant selv

Så startet de uønskede campingturistene selv å pakke sammen og campingvognene forsvant en etter en i løpet av torsdag ettermiddag.

– Vi er fornøyd med at de har etterkommet anmodninger fra kommunen og politiet. Hvis de ikke hadde forlatt stedet måtte vi sett situasjonen an. Å ty til maktbruk ville vi vegret oss for i det lengste, sier Henning Warloe (H).

Byråden har ikke vært borti at området, som er regulert til tivoli og sirkus, er blitt brukt som campingplass.

Vil sette opp bom

– Vi ser at området kan være en fristelse for mange typer virksomhet, og vil anbefale de som har med forvaltningen av området å gjøre at det blir sperret av med en bom, sier Warloe.

Han har personlig involvert seg i konflikten og var i går på Nygårdstangen hos sigøynerne.

– Jeg følte at det var det som var mest fair, å gå og snakke med de og forklare situasjonen, men det var det ikke så stor forståelse for. Jeg skjønner deres problem, men vi kan ikke tvinge private campingplasser til å ta imot en så stor gruppe, og vi har ingen kommunal campingplass, sier Warloe.

Følges opp i morgen

Torsdag ettermiddag var de 12 campingvognene i ferd med å installere seg på under Puddefjordsbroen på Damsgård.

Der står de parkert på Bergen Bobil Senter.

Her får de stå lovlig av Terje Helgheim, grunneieren. Han sier det er skammelig at campingplasseiere ikke vil slippe dem til.

– Vi er veldig takknemlig til mannen som ville ta imot oss, sier Jamanda Jalsen som representerer sigøynerfølget.

Hun la ikke skjul på at de siste dagene har vært vonde.

— Bare løgn

– Vi har ikke fått roen, og har ikke kunne spise, drikke eller sove. Jeg har vært her siden lørdag, men har ikke sett Bergen, sier Jalsen som ikke har tørt å forlate vognen.

Følget har ikke bestemt seg for hvor lenge de blir på Damsgård.

– Det er veldig trangt her, og jeg er redd for at barna kan falle på sjøen. Vi trenger større plass og mer sikkerhet, sier Jalsen, som sitter i døren på vognen og følger med på barna som løper rundt henne.

Hun reagerer sterkt på beskrivelsene om sigøynerne som campingutleierne har gitt i media.

– Det er bare løgn, vi bråker ikke og drikker ikke alkohol. Vi snakker litt høyt til hverandre, men det kalles temperament og ikke bråk, sier Jalsen.

Nielsen, Rune
Dolmen, Siv