Mattilsynet for Bergen og omland hadde torsdag 29. september en tilsynskampanje på til sammen 34 spisesteder og puber i Bergen. «Dommen» finner du i en tabell lenger nede på siden.

— Helsefarlige forhold

Cacti Art Cafe i Øvregaten ble stengt på dagen, og må i tillegg holde stengt i en måned etter å ha brutt næringsmiddellovgivningen gjentatte ganger.

- Denne gangen gikk det på orden og renhold. Stedet ble stengt da det ble vurdert mulig helsefare forbundet med det som ble servert av mat og drikke, sier Margrethe Wold i Mattilsynet.

Hun forteller at Cacti er et serveringssted som har hatt tillatelse til enkel tilberedning av bagetter, samt tilberedning og servering av drikkevarer.

— Nå var renhold og orden så dårlig at vi fattet vedtak om at de ikke fikk tilberede mat i lokalene, sier Wold.

Bildene til Mattilsynet ser du i bildeserien øverst på siden.

Eieren ba om besøk

Mattilsynet var på oppfølgingstilsyn 7. oktober, etter at eieren hadde bedt om nytt tilsyn.

— De påpekte forholdene var ennå ikke tilfredsstillende utbedret, men det ble gitt tillatelse til å servere drikke fra engangsservise. Dermed er restriksjonen delvis opphevet og stedet som sådan kan holdes åpent for drift, sier Wold.

Cacti har likevel mottatt varsel om virksomhetskarantene grunnet gjentatte og alvorlige brudd på næringsmiddellovgivningen.

«Ved de 4 uanmeldte rutineinspeksjonene Mattilsynet har gjennomført siden 2008 har forholdene vært av en så alvorlig karakter at vi har vurdert det som nødvendig å fatte hastevedtak om stenging av hele eller deler av virksomheten. Dette for å unngå fare for at folk skulle bli syk ved å innta mat og drikke servert ved virksomheten,» står det i tilsynsrapporten.

Dermed må Cacti Art Cafe holde stengt for all servering av mat og drikkevarer i perioden fra 24. oktober til 20. november 2011, grunnet brudd på næringsmiddellovgivningen.

— Urettferdig

Eier av Cacti Art Bar, Nils Egil Friis, synes Mattilsynet overreagerer.

— De har brukt nesten alle ressursene sine på lageret, som Mattilsynet misvisende anser som et kjøkken. Det har aldri vært i bruk som et kjøkken for kunder. Det er som å gå på loftet, kjelleren eller garasjen til folk med blitz og 20 x zoom. Da er det lett å få bilder som ikke ser spesielt hyggelige ut, sier han.

Friis kan ikke se at noe av det Mattilsynet reagerer på har noen direkte helsefare.

- Jeg synes dette er for streng straff i forhold til den type servering vi har. Det er et direkte overgrep, og jeg synes det er overilet. Hvis man nå i tillegg skal henges ut offentlig, synes jeg det blir litt mye, sier han.

Eieren av Cacti forteller at Mattilsynets inspeksjon kom på et veldig ugunstig tidspunkt.

— Det var under det største selskapet jeg har hatt på flere år. Jeg serverte ikke engang mat da. Vi serverer nesten bare kaffe, øl og andre drikkevarer, det er ikke snakk om at de har funnet muggen eller gammel mat her, sier han.

- Overdrevet

— At det jeg driver med her skal utgjøre noen helsefare, synes jeg er overdrevet. Ta en inspeksjonsrunde natt til søndag på diverse av byens hamburgersjapper, så vil man nok få tatt bilder som viser langt mer graverende og helsefarlige forhold, fortsetter han.

Friis har holdt stengt siden inspeksjonen 29. september. Nå er han i dialog med Mattilsynet om å få karanteneperioden til å gjelde fra 29. september.

— Jeg synes det har vært såpass mye urettferdig kritikk på dette lageret at nå setter jeg opp en vegg, slik at det ikke er tilgang fra baren inn til dette rommet, sier han.

— Nå får vi benytte tiden til å få gjort ting som har stått på listen hele tiden, og ferdigstille lokalene i kjelleren, fortsetter Friis.

- Muglede matvarer

Også på Hanseaten på Bryggen i Bergen ble tilberedningen av mat stengt under tilsynskampanjen grunnet manglende orden og renhold.

— De hadde ikke kontroll med maten som var lagret på kjøkkenet, sier Wold.

Under inspeksjonen observerte Mattilsynet at:

  • Det var meget rotete og skittent i områder det rundstykker blir påsmurt.
  • Muglede matvarer ble oppbevart i kjølemonter.
  • I kjøleskapet lå det mat som trolig har ligger der flere dager.
  • Det kunne ikke vises til noen kontroll med hvor gamle matvarene var. Mattilsynet vurderte regelbruddet som svært alvorlig, og skriver i rapporten at «det kan medføre helsefare å servere mat tilberedt og oppbevart på dette kjøkkenet».

— Hanseaten utbedret forholdene og fikk åpne kjøkkenet igjen dagen etter, sier Wold.

Åpnet igjen dagen etter

— Dette er helt riktig. Vi har ikke brukt kjøkkenet, det har kun vært brukt som et lager, sier eier av Hanseaten Erik Strømsholm.

Han forteller at han ikke var på jobb da Mattilsynet hadde inspeksjon, og dermed ikke fikk forklart dem dette.

— Maten var fra catering vi hadde tilberedt en uke tidligere, sier han.

Dagen etter åpnet de igjen.

— Vi bare ryddet opp her, og da de kom tilbake dagen etter, var alt i orden, forteller Strømsholm

- Nedslående resultat

Mens ni av de kontrollerte spisestedene Mattilsynet kontrollerte fikk karakteren «bra», fikk syv steder karakteren «mindre bra». To spisesteder fikk altså karakteren «dårlig», mens ingen av spisestedene fikk karakteren «svært bra» etter Mattilsynets tilsynskampanje.

— Det kan ikke sies å være et godt resultat at kun ni av de 18 besøkte spisestedene får karakteren «Bra», opplyser Mattilsynet.

De som har fått karakteren «Mindre Bra», får varsel om vedtak for de forholdene de må rette opp.

Alle spisestedene som fikk karakteren «Mindre Bra» eller «Dårlig», vil bli fulgt opp av Mattilsynet.

Disse spisestedene ble kontrollert:

Sted Adresse Karakter Kommentar
 Kroathai  Vetrlidsalmenningen 7  Bra  
Sushi Sagrada Zachariasbryggen Bra  
Bryggekanten restaurant  Zachariasbryggen  Bra  
Boha Restaurant   Vaskerelven 6 Bra  
Nirvana Øvregaten 43 Bra  
Lille Escalon Neumannsgate 5 Bra  
Sindibad Lodin Leppsgate 6 Bra  
Roll & Rock Skostredet 14 Bra  
Nøsteboden Selskapslokaler Nøstegaten 32 Bra  
Dubliner Vetrlidsalmenningen Mindre Bra - dårlig renhold og mangelfulle renholdsrutiner- kunne ikke dokumentere temperaturkontroll
Mongolian Barbecue Restaurant Olav Kyrres gate 39 Mindre Bra - dårlig renhold,- slitte skjærefjøler,- dårlig orden i personalgarderobe,- mangelfull dokumentasjon av kjøttråvarer.- luftet med åpent vindu uten fluenetting
Ho Ho snaddermat Bjørnsonsgate 18 Mindre Bra - liten plass i forhold til aktiviteten som foregår, ulike aktiviteter ikke adskilt (oppvask, mathåndtering)- håndvasken var blokkert- mangelfull skadedyrkontroll,- for høy temp. i kjøleskap med kjøtt
Salsa Restaurant  Neumanns gate 25 Mindre Bra - mangelfull skadedyrkontroll- rotete i personalgarderoben- mangelfull håndvaskrutine- kunne ikke dokumentere temperaturkontroll
Aspendos Neumanns gate 7 Mindre Bra - fikk omsetningsforbud for en lett bedervelig ferdigrett som var oppbevart ved romtemperatur over natten, virksomheten valgte å kaste varene.
Svingen Rullekebab Kringsjåveien 113 Mindre Bra - dårlige rutiner for håndtering av kjøtt og nedkjøling av saus- uvedkommende ting oppbevart i garderobe/lager
China Dinner Olsvikskjenet Mindre Bra - fikk omsetningsforbud for kjøtt oppbevart ved + 21°C- delvis defekt håndvaskpunkt- merknader til drifthygieniske forhold (nedkjøling, kjølelagring, rutiner rundt oppvask, fare for       kryssforurensing)
 Hanseaten  Zachariasbryggen  Dårlig Kjøkkenet ble stengt fordi renhold og rutiner for håndtering av mat ble vurdert som så dårlig at det forelå mulig helsefare.- meget skittent og rotete der mat skulle tilberedes- funn av muglet ferdigmat i kjøleinnretningKjøkkenet fikk åpne igjen etter ny inspeksjon  fredag 30.09.
Cacti  Øvregaten Dårlig Serveringen av mat og drikke ble stengt fordi forholdene ble vurdert som så dårlig at det forelå helsefare.- svært dårlig renhold og orden- problem med skadedyr (fluer)Mattilsynet har gitt varsel vedtak om virksomhetskarantene på grunn av gjentatte og alvorlige brudd på næringsmiddellovgivningen.

Mattilsynet kontrollerte også 16 puber. Det ble ikke avdekket alvorlige avvik på noen av disse stedene.

Sted Adresse
Felix Torget 3
Wave Zachariasbryggen
Dyvekes vinkjeller Hollendergaten 7
Frille øl & Vinstue Hollendergaten 7
Folk & Røvere Sparebankgaten 4
Tiger Tiger Bergen Christian Michelsensgt. 4
Sjøboden Bergen Bryggen 29
Bierstuben Elgen Nøstegaten 32
Zacken Pianobar Zachariasbryggen
Garage Christies gate 14 
Fotballpuben  (Upstairs) Vestre Torggaten 9
Vamoose! Håkonsgaten 27
Baklommen Bar Enhjørningsgården, Bryggen
Biskopen Neumannsgate 18
Henrik Øl og Vinstove Engen 10
Kaos Nygårdsgaten 2
STENGT: Cacti i Øvregaten var tirsdag fortsatt stengt etter at Mattilsynet hadde tilsyn 29. september.
SILJE VAGNHILD
STENGT EN DAG: Hanseaten på Bryggen fikk åpne igjen dagen etter det ble stengt av Mattilsynet.
SILJE VAGNHILD