Det viste seg at det hadde oppstått en misforståelse med tidspunktet for vielsen, og da bruden sto klar til å gå opp kirkegulvet, befant organisten seg i Bergen sentrum.

Å utsette vielsen var umulig. Bryllupsfesten og programmet for resten av dagen var for lengst avtalt og tidfestet, og kunne ikke vente.

BT har vært i kontakt med det uheldige brudeparet. De ønsker ikke å kommentere saken.

Tafatt og rådville

Men av brevene som brudeparet og brudgommens mor har skrevet til Bjørgvin bispedømmekontor etterpå, kommer det frem at kirkens ansatte skal ha opptrådt heller tafatte og rådville da det gikk opp for dem at vielsen måtte foregå uten orgelbrus.

Noen form for vikar var ikke å oppdrive, og ingen av kirkens ansatte skal ha kommet på at en taxi kunne fått organisten til kirken i løpet av en drøy halvtime.

Derimot fikk brudepar og foreldre vite at det ville ta en time å få organisten til kirken. Da ville vielsen nesten være over.

«Det er vel ikke noe poeng at organisten kommer bare for en sang», var beskjeden, ifølge brevvekslingen.

Brudemarsj på sparket

Til slutt var det bryllupsgjestene som reddet den pinlige situasjonen.

På rekordtid organiserte det musikalske brudefølget både inn— og utgangsmarsj, samt akkompagnement til salmene som skulle synges under vielsesseremonien.

Noter til brudemarsjen ble hentet frem, og brudgommens søstre satte seg ved pianoet slik at også den musikalske delen av vielsen kunne gjennomføres som planlagt.

I et av brevene skriver brudgommens mor til de ansatte i Os kirke at brudeparet i ettertid syntes det ble en veldig fin opplevelse og er takknemlige for det. Men hun skriver også:

  • Jeg som mor, sårbar med «innsiden ut» en slik dag, opplevde vielsen gjennom et slør av kaos og tristhet, skriver hun.

Ber om forlatelse

  • På vegne av kirken beklager jeg veldig den kjedelige situasjonen som oppsto for brudepar og brudefølge, sier prosten i Midthordland, Margrethe Holmboe Askeland. Det var hun som viet brudeparet.

I sitt svarbrev til brudeparet tar hun ansvaret for at ikke alle som skulle være med på vielsen møtte til avtalt tid.

  • At verken kirketjeneren eller jeg tenkte på taxi der og da, men ble stående og fokusere på at ingen av de andre dyktige folkene vi har tilgjengelig, var å få tak i, kan jeg ikke annet enn å beklage, sier Holmboe Askeland.

Hun forteller at vielsen endte som en svært vakker opplevelse.

Etter vielsen har prosten gått gjennom rutinene med alle sine medarbeidere for å sikre at alle heretter er på plass i kirken i god tid før vielser og andre kirkelige handlinger.

Opplevd noe lignende? Bruk kommentarfeltet under!