Dette er etter det BT forstår et av hovedbevisene mot de tre siktede i den såkalte korrupsjonssaken i Bergen. Bystyrepolitiker Jan Sverre Stray (H) sitter nå på full isolasjon. Det samme gjør to forretningsmenn fra Åsane. De er alle siktet for korrupsjon.

Et av Creacon-selskapene, som driver barne-tv-serien Vennebyen, skal ha mottatt 100.000 kroner fra de to siktede forretningsmennene.

Dette skal ifølge politiets teori ha vært betaling for at Høyre-politiker Stray hjalp dem med å sette opp møter med toppolitikere i Bergen i forbindelse med en tomtesak.

Stray er investor i Creacon, og var ansvarlig for å skaffe sponsorer til Vennebyens arena-show i Vestlandshallen i Åsane for ett år siden. Han er også svigerfar til Vennebyens gründer.

Byttet tekst

Det skal ikke ha gått penger direkte til Stray personlig, men altså til Vennebyen-firmaet hvor han selv og familien er tungt involvert.

Den første fakturaen fra Creacon skal ha skapt sterke reaksjoner hos forretningsmennene, fordi den bar preg av å være sponsormidler. Derfor ble den ikke betalt.

Etter diskusjoner skal det ha blitt utstedt en ny faktura i oktober i fjor. På denne var beskrivelsen endret til å gjelde betaling for konsulenttjenester i forbindelse med tomtesaken de to har gående med kommunen.

Stray skal i politiavhør ha nektet å ha tatt betaling for konsulenttjenester. Det mener politiet rimer dårlig når selskapet han er investor i har utstedt en faktura for nettopp det.

Skjønner ikke

Etter det BT kjenner til, skal Stray stille seg uforstående til at han har tatt betalt for disse konsulentoppdragene, og mener selv han var drevet ut fra et ønske om å «hjelpe» de næringsdrivende med sine utfordringer knyttet til tomten. Fakturaen på 100.000 anser han som uvedkommende denne saken.

— Min klient oppfatter dette som en uproblematisk sponsing til et arrangement som ikke hadde noe som helst sammenheng med påvirkning av politiske prosesser i Bergen kommune å gjøre, uttalte Strays advokat, Rolf Knudsen, til BT i går.

Organiserte møter

Det er nå kommet frem at Jan Sverre Stray (H) arrangerte møter med politiker-topper i Rådhuset for to forretningsmenn i Åsane.

  1. juni i fjor møtte de byråd for byutvikling, Filip Rygg (KrF)
  1. mai i fjor møtte de komiteleder for byutvikling, Dag Skansen (H)
  1. juli og 3. desember i fjor hadde de møter med næringsbyråd Gunnar Bakke (Frp). Fakturaen på 100.000 kroner til de to forretningsmennene, ble utstedt i oktober i fjor, altså midt mellom møtene med næringsbyråd Bakke.

  Målet for møtene var å drive lobbyvirksomhet for å få omregulert en tomt de to forretningsmennene hadde interesser i, noe som ville gjøre tomten mer verdifull.

  Filip Rygg (KrF) forteller selv om møtet sitt til BT. Han opplevde ikke noe rart med det.

  — Det er ordinært at bystyrerepresentanter tar kontakt om en sak.

  Utover det vil han ikke kommentere saken.

  — Jeg kan ikke si detaljer fra min forklaring til politiet.

  Kan være misforståelse

  Dag Skansen (H) husker godt møtet med Stray og forretningsmennene i fjor.

  — Som komiteleder har jeg til gode å avvise noen som vil ha møte med meg. Det handler om alt fra små naust til store reguleringssaker.

  Samtidig ønsker han å ytre litt bekymring på vegne av Stray.

  — Han mener selv at dette kan være snakk om en gedigen misforståelse. Vi skal være forsiktige med å uttale oss og dømme noen før det foreligger en dom.