— Jakken min skal være grå med gult mønster, den skal være tynn og vanntett og bakpå ryggen skal der stå «Yo Man». Ka heter forresten borrelås på engelsk? undres Ole Kristian Førsund (14).

— Bakpå min motorsykkeljakke skal der stå «Hard Rox» - med X. Harde steiner, flirer Espen Liland (13) tilbake.

— Det der er bare en liten drage. Og så skal jeg ha flammer nedover skjørtet, forklarer Monica Meling Hartvedt (14) om sin todelte selskapsdrøm.

— Min kjole skal være blå, sier Stine Liland (14) og skuer utover alle stoffprøvene på bordet.

— Det er ganske gøy å designe klær. Spesielt når det er gratis, gliser Daniel Raum (14) og tegner videre på snowboardjakken sin, som skal få varmende finlandshettelue festet med glidelås rundt hele jakkehalsen. Sånn at han ikke får snø i nakken. Kjempelurt!

Byttet til seg kunsttimer

Det hele begynte i fjor, da rektor Rune Dolvik, formingslærer Elin Nilsen, formingslærer og klassestyrer Kari Strømmen og klassestyrer Borghild Svello bestemte seg for å starte egen kunstklasse på skolen.

— For å få seks ukentlige formingstimer i stedet for eksisterende to, byttet vi en av to obligatoriske KRL-timer, en samfunnsfagtime, en naturfagtime samt klassens time med to obligatoriske formingstimer, to verkstedstimer, en tegnetime pluss en kunsthistorietime, forklarer Strømmen fornøyd.

Allsidige oppgaver

I løpet av halvannet år har kunstklassen vært innom både tegneserier, vikinger, mumier, pyramider, fotomanipulering, egenproduserte eventyr fremført i barnehager, de har stofftrykket på gardiner og vært i sentrum med engangsfotoapparater.

Akkurat nå jobber de 21 jentene og syv guttene i klasse 9D med klesdesign. Moren til en av elevene er nemlig designer. Torunn Valland er innehaver av TT Designerkultur i Blomsterdalen og har gitt samtlige 28 elever i oppdrag å tegne hvert sitt antrekk.

Til odel og eie

Tegningene tar hun med seg i kofferten til Hongkong, som hun besøker opptil seks ganger årlig. Før jul sendes så de ferdigsydde plaggene til Bergen - der elevene får dem til odel og eie, uten å betale en rød øre.

— Det er vanskelig å vite hva 13-14-åringer ønsker seg i klesveien. Derfor er det lurt å benytte målgruppen når ny klesdesign skal klekkes ut. Så selv om jeg betaler alle antrekkene, får jeg minst like mye tilbake. Jeg forbeholder meg nemlig retten til å kunne mangfoldiggjøre elevenes design, sier Valland.

Til neste vinter er det derfor store muligheter for at du finner Dennis' grå designerdress, Monicas lekre selskapskjole eller Ole Kristians tøffe snowboardjakke i en butikk nær deg.

DESIGNERSPIRE: Dennis Skjerping (15) måler «vingene» for å få riktig passform til den nye, grå designerdressen sin. - Den skal bli sånn passe inntilsittende og ha fire knapper foran, forklarer lysluggen bestemt.</br>Foto: GIDSKE STARK