INGEBORG RYDSAA

Julestemningen er i ferd med å regne bort og over Torgallmenningen småløper hustrige sjeler. Med beposede hender og besluttsomhet i blikket skynder bergensere av alle slag seg inn i butikkene med et klart oppdrag: julegavebytting.

Bytter kodekrim mot bergensslaveri

I en av byens bokhandler møter vi Stig Clementsen. Han legger høstens bestselgende bok på disken til ekspeditør Mathias Danbolt.

— Da Vinci koden er en kjempespennende bok som jeg anbefaler til alle andre. Men jeg hadde den allerede, og bestemte meg for å bytte i noe bergenslitteratur.

Nordnesgutten Stig Clementsen har vært i stavangersk landflyktighet i åtte år, og hadde allerede sett seg ut hvilken av de mange bergensbøkene han ville berike bokhyllen med. «Skolens slaveri», handler om etterkrigstidens bergensskoler, og hadde en særlig fengende forside, syntes Clementsen.

— Jeg gikk selv på Nordnes skole, og forsiden på boken appellerte til gamle minner. Du vet, man blir litt ekstra patriot når man ikke bor i Bergen, smiler den utflyttede bergenseren før han forsvinner ut med ny bok i sekken.

Ekspeditør Danbolt smiler også, og retter sin effektive oppmerksomhet mot neste kunde. Mer bytting.

— Det er mange som bytter disse dagene, og det går selvsagt mye i de store bestselgerne, sier Danbolt og gir smilende tilbake veksel på en krone.

Utsolgt patriotisme

Dan Browns kodeknekkerkrim og andre relaterte bøker lå på en absolutt salgstopp i uken før jul i år. Samtidig er bergensere og hordalendinger patriotiske, og lokale bøker selger godt. Den aller mest etterspurte lokale boken i år har vært William Helland-Hansens nyutgitte «Naturhistorisk veibok».

— Mange har nok ønsket seg denne under treet i år, men dessverre ble den utsolgt en hel uke før jul, sier Kjersti Hellesøe Nilsen ved Melvær Norli.

— Mange kjøpte den litt eldre kulturhistoriske veiboken isteden, og så får man heller bytte inn litt senere, sier Hellesøe Nilsen.

Hun understreker samtidig at det stort sett aldri vil være problematisk for kundene å få bytte varene. Slik er det i de fleste andre butikker også, selv om bytteretten ikke egentlig er en rettighet.

— Folk tar bytteretten for gitt, men det er faktisk mer å betrakte som en service fra butikkenes side, sier Janne Pedersen ved Forbrukerrådet i Hordaland.

Og god service ytes fra både bokhandlere og undertøysbutikker i den søte romjulstiden.

BYTTEDAG: Stig Clementsen bytter til seg litt bergenspatriotisme. - Jeg hadde sett meg ut «Skolens slaveri» allerede. Da Vinci Koden hadde jeg allerede lest. Den er god, men lang. Man bør nok ha god tid for å få lest slike bøker. <br/>Foto: EIRIK BREKKE