11 stasjoner, 100 sykler, fire gir, en ringeklokke og en kurv på hver, 100 kroner for ett års abonnement.

I dag slippes bysyklene løs, noe mange har ventet lenge på.

Med de nye tohjulingene skal man kunne komme seg raskt, effektivt og miljøvennlig gjennom sentrum. Hente sykkel på nærmeste stasjon, og sette den fra seg der det måtte passe.

Fra Akvariet til Biblioteket

— Kjempegod å sykle på, konkluderer byråd Tom Knudsen etter en prøvetur i Christies gate. Han er en av dem som vil bedre sykkeltilbudet i Bergen.

— I dag er jeg veldig glad, sier Knudsen og parkerer sykkelen pent fra seg i stativet ved brannstasjonen. Får instruks fra Jon Vigdal i Clear Channel Adshel AS, som samarbeider med kommunen om bysykkelordningen.

Man trenger altså et abonnement. Betaler hundre kroner i året, får et kort og kan bruke syklene når som helst. Tre timer i slengen.

Foreløpig er ni stasjoner klare, de to siste kommer i løpet av mai. Du finner blant annet stasjon på Verftet, Akvariet, ved hovedbiblioteket, Bergen Kino, Holbergsallmenningen og Strømgaten.

Bedre sykkelstier?

Vel. Syklene er gode. Men hva så med sykkelstiene i sentrum, blir de bedre snart?

— Ja! lover Tom Knudsen. Det ligger penger i Bergensprogrammet som er øremerket sykkelstier. Der hvor bygatene utbedres nå, skal det legges til rette for sykkel. Det kommer for eksempel ikke høye fortauskanter.

Abonnementskort får man kjøpt i Rådhuset og turistinformasjonen på Vågsallmenningen. Clear Channel Adshel AS vil sørge for å spre syklene godt i sentrum.

— Vi har en vedlikeholdsbil som kjører kontinuerlig rundt og fordeler sykler, slik at det til enhver tid er sykler på alle stativene, sier Vigdal.

— En bil? Var det særlig miljøvennlig?

— Jeg er glad du stilte det spørsmålet. Den er nemlig gassdrevet, smiler han.

Klokken 13.00 i dag er det offisiell åpning av bysykkelordningen på Torgallmenningen. Ove Thue kommer, det blir konkurranse og softis og litt av hvert.

100 SYKLER I SENTRUM: På 11 sykkelstasjoner fra Akvariet til Biblioteket kan du hente og sette fra deg de nye syklene. Etter en prøvetur i går formiddag var byråd Tom Knudsen strålende fornøyd med tohjulingen. I forgrunnen ser du Jon Vigdal fra kommunens samarbeidspartner, Clear Channel Adshel AS.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN