— Dersom bystyret blir blendahvitt, slik det ser ut til nå, er det mange saker som kun vil sees med én vinkel, sier Abdelmajid Jerad.

Bystyrepolitikeren ga i går beskjed om at han melder seg ut av Arbeiderpartiet. Det gjør han etter at nominasjonskomiteen ikke plasserte noen med innvandrerbakgrunn blant de forhåndskumulerte på sitt forslag til valgliste neste år. Også under stortingsnominasjonen i 2008 advarte Jerad mot å ignorere innvandrere. Nå sier han at han har fått nok av Ap.

Jerad mener det er viktig at partiene plasserer innvandrere slik at de har en sjanse å komme inn i bystyret.

  • Innvandrere som vil ta opp saker kommer ofte til oss med innvandrerbakgrunn. Nå bli gapet større. Mange norske politikere møter bare innvandrere i valgkampen, sier han.

Rødt tar selvkritikk

I de andre partiene er det også smått med innvandrere. I dag sitter det tre innvandrere i bystyret. Alle har gitt beskjed om at de ikke tar gjenvalg for sine partier.

Chiku Ali har sittet i bystyret for Rødt siden 1995. BT fikk ikke tak i Ali i går, men vet at hun har gitt beskjed om at hun ikke tar gjenvalg.

I dag skal nominasjonskomiteen i Rødt presentere sitt forslag. Men leder i komiteen, Frode Mannsåker, medgir at de så langt ikke har funnet noen innvandrerkandidat som kan erstatte Ali.

  • Hva har dere gjort for å finne noen slike?
  • Vi har vært oppmerksom på problemet, og har kontaktet innvandrere utenfor partiet for å høre om de kunne være aktuelle. Men vi kunne sikkert gjort en enda bedre jobb, og må fortsette arbeidet med dette frem til nominasjonsmøtet, sier Mannsåker.

Han ønsker ikke et bystyre uten innvandrere.

  • Det vil være veldig uheldig. Vi som sitter i nominasjonskomiteer må ta dette alvorlig, sier han.

Etnisk støttegruppe i SV

I SV har Amir Payan gitt beskjed om at han ikke ønsker gjenvalg til bystyret. Den kontroversielle politikeren fra Iran ble i september dømt for forsøk på bedrageri av Lånekassen i Bergen tingrett.

— Avgjørelsen skyldes først og fremst konflikten som har vært rundt min person. Det store fokuset på meg har ødelagt ambisjonen min og visjonene jeg hadde for SVs politikk, sa Payan.

Men Payan og hans støttespillere anklager også Bergen SV for å diskriminere partimedlemmer som ikke er etnisk norske. Derfor har de startet det de kaller Støttegruppa for Etnisk Integrering i Bergen SV.

Nominasjonskomiteen i Bergen SV jobber nå med sitt listeforslag. Partiet har flere mulige innvandrerkandidater - blant andre Emina Kotlica fra Bosnia-Hercegovina, som er vara i bystyret, og Mackwin Yogendran fra Sri Lanka.

66 navn - ingen innvandrere

Mange av partilagene holder fortsatt kortene tett til brystet når det gjelder nominasjon. Høyre hadde ingen innvandrere høyt oppe på listen sin ved forrige valg, men partiet vil få forholdsvis stor utskiftning av listen.

KrF har offentliggjort en liste over dem som tar gjenvalg og dem som har sagt seg interessert i bystyreplass. Det var ingen innvandrere der. Det er det heller ikke blant dem som har vært trukket frem som aktuelle kandidater i Venstre eller Senterpartiet.

Nominasjonskomiteen i Frp har lagt frem en liste på 66 navn. Ingen av dem er innvandrere.

SLUTTER: Chiku Ali (Rødt), opprinnelig fra Tanzania, har sittet 15 år i bystyret. FOTO: Fred Klementsen
TAR IKKE GJENVALG: Amir Payan, opprinnelig fra Iran, vil ikke prøve gjenvalg for SV etter en turbulent periode som bystyrepolitiker. FOTO: Paul S. Amundsen
UT AV AP: Abdelmajid Jerad melder seg ut av Arbeiderpartiet. Han er opprinnelig fra Tunisia, og har sittet i bystyret siden 2007. ARKIVFOTO: Helge Sunde