ØYULF HJERTENES

Dermed vil Bergens bilister fra slutten av november få tilgang til noen av de mest sentrumsnære parkeringsplassene som er å oppdrive.

Bare utrykningskjøretøyer og de som virkelig har behov for reserverte plasser, får beholde p-plassene sine.

— En del politikere og ansatte, inkludert noen ledere, vil miste de reserverte plassene, forteller Høyres byrådsleder Monica Mæland.

Friele med fast plass

Men trolig beholder både ordfører Herman Friele og byrådslederen selv sine plasser.

— Den endelige avgjørelsen tas av byrådet, men min oppfatning er at ordfører og byrådsleder selvsagt skal ha tilgjengelig plass, sier Monica Mæland.

— Selv bruker jeg ikke min plass, men for dem som bor utenfor byen blir det vanskeligere å utføre jobben uten et forbeholdt sted å parkere.

— Hvor skal byråkratene parkere nå, da?

— Det er ledig kapasitet i ByGarasjen, og det er like naturlig at de som jobber i kommunen bruker disse plassene som at andre gjør det, påpeker hun.

Parkering på Torget

BT skrev i går at 775 parkeringsplasser er fjernet fra Bergen sentrum de siste årene.

— Det forrige byrådet har skylden, fordi Ap-byrådet satte i gang ombygging av Festplassen lenge før den nye Klostergarasjen åpnes, hevder Monica Mæland,.

Samtidig ser byrådslederen lysning for parkeringsmangelen i sentrum. I mai åpner etter planen de 600 første plassene i Klostergarasjen, og ytterligere 300 kommer når trafikkløsningene er klare.

I år som i fjor åpnes det også for vinterparkering på Torget.

- Avsporing

Gruppeleder for Arbeiderpartiet, tidligere byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen, sier det er bekymringsfullt at Monica Mæland plasserer skylden for parkeringsrotet i Bergen sentrum på dem.

— Det er en avsporing om de tror at parkering på Festplassen ville vært så mye bedre, mener Strøm-Erichsen.

Hun påpeker at det i Nasjonal Transportplan vektlegges at byene ikke er flinke nok til å redusere parkeringen i sentrum, og til å stimulere kollektive transportmidler.

— Om du reiser i andre europeiske byer med en historisk bykjerne, har alle parkeringsanlegg i randsonen, ikke i det absolutte sentrum. Og i dag er god kapasitet i ByGarasjen, påpeker hun.