Møte i byens finanskomité i går viser at politikerne er langt ifra enig om den økonomiske kursen. Byrådspartiene, Ap, KrF og Sp sliter med å finne støtte for byrådets kuttpakke.

Håper på hjelp fra Frp

— Jeg innser at jobben med å skaffe flertall er mer problematisk enn jeg først trodde, sa varaordfører Terje Ohnstad (Ap) på møtet.

Nå satser han alt på at Liv Røssland og Frp kommer byrådet til unnsetning.

— Vi har et budsjettsamarbeid med Frp, så vi må se om vi kan komme til enighet med dem, sier Ohnstad.

Han er slettes ikke enig i kritikken, fra blant andre Høyres Monica Mæland, om at han har vært en passiv forhandler.

— En kan ikke spille med én kortstokk overfor et parti, og en annen overfor et annet, sier Ohnstad.

Ifølge Liv Røssland (Frp) har ikke Ohnstad spilt med dem heller. Men hun er blitt lovet et forhandlingsutkast i løpet av dagen.

— Vi står i utgangspunktet langt fra hverandre. Vi ønsker å unngå at kuttene først og fremst rammer det svakeste leddet. Derfor vil vi kutte i det sterkeste leddet, i administrasjonen. Det sier Ohnstad blankt nei til, sier Røssland.

Kritikk fra egne

Enkelte av Ohnstads egne partifeller er minst like kritisk til hans håndtering av budsjettproblemene, som det opposisjonen er.

For en ukene siden lanserte Ohnstad, til deler av byrådets overraskelse, at det fikk holde å kutte 63 millioner kroner, ikke 108 som byrådet la opp til. I går gjorde han full retrett. Det må kuttes 108 millioner kroner likevel.

— Det er et håpløst utgangspunkt å bruke opp hele forhandlingspotten, før du i det hele tatt har begynt samtalene med andre partier, sier en Ap-kilde.

Så vidt Bergens Tidende kjenner til er byrådet villig til å strekke seg noen millioner for å imøtekomme krav fra Frp, eller Høyre. Men byrådslederen vil neppe akseptere at kuttene nesten halveres slik Ohnstad for en uke siden la opp til.

I politiske kretser er det nå flere som spør seg om Arbeiderpartiet ønsker at byrådet skal gå av.

Situasjonen rundt budsjettkrisen beskrives i alle fall som så vanskelig, at det ikke skal mange feilskjær til før byrådsleder kan bli tvunget til å stille kabinettspørsmål mandag.

TUNG BØR: Terje Ohnstad får kjeft for passivt spill. Hvis byrådet går mandag, kan han bli gjort til syndebukk. Til venstre Lubna Jaffery, Ap.
Foto: Helge Skodvin