— Dette blir å pålegge sentrumsbeboere en ekstraskatt, sier Trond Tystad, tidligere finansbyråd for Arbeiderpartiet - og sentrumsbeboer.

Forslaget om å konfiskere boligsone-millionene var oppe som ekstrasak da finanskomiteen møttes i går ettermiddag. Flere av medlemmene hadde ikke sett papirene før i går og vegret seg mot å behandle den «over bordet». Komitébehandlingen ble derfor utsatt til neste møte.

Sentrumsbeboerne betaler 1560 kroner hver for å parkere bilen langs fortauskanten. Det var bystyret som i 1984 vedtok å innføre avgiften. Inntekten var øremerket bygging av parkeringshus.

- Ikke råd

Styret i Bergen Parkeringsselskap var innstilt på å overføre nye 10 millioner til boligsonefondet for året 2003. Men byens Høyre-dominerte byråd vil det annerledes.

Kommunens økonomiske situasjon er så dårlig at pengene fra boligsoneparkeringen må brukes til å drive skoler, sykehjem og barnehager, lyder byrådets begrunnelse.

— I en situasjon med økonomisk krise kan vi ikke forsvare å avsette millioner på fond, sier finansbyråd Henning Warloe (H).

Arbeiderpartiets gruppe var blant dem som rakk å se på saken og vil gå imot dette forslaget, sier kommunalråd Terje Ohnstad (Ap)

— Det blir helt feil å ta den avgiften inn i bykassen. Her har Høyre foretatt en saltomortale i forholdet til hva partiet sa da boligsone-ordningen ble behandlet i bystyret i fjor, sier Ohnstad.

Avgiftshopp

Byrådet foreslår også å skru opp takstene for boligsone-kort med over 60 prosent, fra 130 til 217 kroner måneden. For bedrifter er den foreslåtte økningen mer beskjeden.

— Det største problem for bileiere i sentrum i dag er ikke prisen på boligsoneparkeringen, men mangelen på parkeringsplasser, sier Henning Warloe.

Byrådet mener at den foreslåtte prisøkningen vil få flere til å kvitte seg med bilen og på den måten minske presset på boligsone-plassene.

— Høyere priser vil dessuten gjøre det mer regningssvarende å omgjøre ordinære parkeringsplasser til boligsoneparkering, slik vi prøver å få til i Klostergarasjen, sier Henning Warloe.

Tidligere finansbyråd Trond Tystad mener byrådet er tilbake på sporet fra den gang Bergen Parkeringsselskap ble sett på som kommunens melkeku:

— Jeg er redd disse forslagene vil undergrave viljen til å betale for boligsoneparkering. Beboerne må se at pengene går til det som var lovet, nemlig nye boligsoneanlegg, sier Tystad til Bergens Tidende.

«EKSTRASKATT»: Tidligere finansbyråd for Arbeiderpartiet og sentrumsbeboer Trond Tystad reagerer kraftig på forslaget om å ta parkeringspengene. - Dette blir å pålegge sentrumsbeboere en ekstraskatt, sier han.