I formiddag la finansbyråd Trond Tystad frem en etterlengtet rapport om konsekvensene av de tøffe innsparingene i sommer. Rapporten viser at byrådet har klart å skjerme eldre, men ikke skole og barnehage.

Skuffet

Eldresektoren har kuttet utgifter for mindre enn en halv prosent, mens skole har kuttet 2,1 prosent. Det er faktisk høyere beløp enn det bystyreflertallet har vedtatt.

Høyre sikret flertallet for kuttpakken byrådet la frem i juni, men krevde at barn og eldre i størst mulig grad skulle skjermes. Partiet har etter det gått knallhardt ut mot byrådet for ikke å følge opp vedtaket.

— Jeg er fornøyd med at vi har klart å skjerme eldre. Men på skole har vi ikke klart det. Jeg er svært misfornøyd med at skolebudsjettet faktisk er kuttet mer enn det vi vedtok, sier Mæland. Hun vil be byrådet umiddelbart finne andre kuttposter slik at skole og barnehager kan skjermes.

— Vi må ha en ny runde med byrådet, sier Mæland. Tidligere har Høyre raslet med sablene og truet med å støtte mistillitsforslaget fra SV, dersom ikke eldre og barn skjermes i kuttprosessen.

Konsekvensrapporten som nå er lagt frem er neppe egnet til å felle byrådet, selv om Mæland ikke utelukker noe før partiet har behandlet saken.

— Jeg vil ikke spekulerer i dette med mistillit. Men det er klart at vi er misfornøyd med at barn og skole ikke er skjermet, slik vi forutsatte, sier Mæland.