Et mindretallsbyråd er konsekvensen av kveldens KrF-beslutning om å trekke seg fra byrådet etter bybanesaken. Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen sier hun respekterer KrF sin konklusjon om å trekke seg.

— Ser du det som et nederlag?

— Jeg vet ikke om jeg skal karakterisere det som nederlag. Jeg tar det til etteretning. Men det har hele tiden vært mitt mål å sikre styring med KrF, Frp i byrådsrommet.

Helt unødvendig

Til BT medgir Stolt-Nielsen at hun aldri hadde trodd hun skulle ha denne samtalen da hun sto opp tirsdag morgen. At hennes egen bystyregruppe gikk mot byrådets innstilling, og stemte for Ap sitt forslag om å frede Bryggen for bybane, var alt annet enn forventet.

— Jeg kan si med hånden på hjertet at jeg var svært overrasket over at så mange bystyrerepresentanter fant grunn til å stemme for et merknadspunkt som etter mitt syn var helt unødvendig.

Byrådslederen påpeker at i byrådets sak, kom det tydelig frem at Bybanen skal inn ved Vetrlidsallmenningen, og at Bryggen skal være bilfri.

— Når vi legger de to punktene sammen så kommer vi til at Bybanen skal være bil og banefri. Jeg synes derfor det var helt unødvendig å stemme for det som et eget punkt, og jeg er derfor svært overrasket over at så mange av Høyres representanter gjorde det.

Vil samarbeide

I en pressemelding sendt fra kommunen i kveld, skriver hun Høyre og Fremskrittspartiet fortsetter i et mindretallsbyråd.

— Vi håper på et godt og konstruktivt samarbeid også fremover, sier byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen.

Hun har fra før tatt over Filip Ryggs fullmakter som byutviklingsbyråd i Bergen. Etter at KrF trakk seg helt ut, har Hilde Onarheim inntil videre erstattet Dag Inge Ulstein. Onarheim har derfor blitt tildelt fullmakter tilhørende byrådsavdeling for sosial, bolig og områdesatsing.

Overraskende

Aps gruppeleder Harald Schjelderup er overrasket over at KrF trekker seg.

— Men jeg har stor respekt for KrFs beslutning. De har kjempet for sitt bybanesyn, og trodde nok avtalen de inngikk med byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen hadde forankring i Høyres bystyregruppe.

Han mener det ikke er de 15 representantene fra H og Frp, som tirsdag stemte for aldri å legge Bybanen over Bryggen, som har skyld i at KrF trekker seg.

— Den skyldige er derimot byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen som åpenbart ikke hadde avklart avtalen med KrF i egen partigruppe. Selv om vi har vært uenig med KrF om sentrumstrasé, har jeg stor forståelse for at de nå måtte reagere, sier Schjelderup.

Trist prosess

Han synes hele bybaneprosessen har vært trist.

— Byrådet har siden november kjent til partienes bybanestandpunkt, og har hatt god tid på seg til å finne frem til et bredt flertall. Vi ventet og ventet på en utstrakt hånd fra byrådslederen i hele vinter, men hørte aldri noe. Nå fikk vi i stedet en knapp flertallsløsning ved Kjøttbasaren ingen egentlig vil ha, og med politikere i vanry i bergensernes øyne.

Diskuter saken under: