• De slår inn delvis åpne dører, sier finansbyråd Trond Tystad når Høyre krever mer konkurranseutsetting.

Høyre ønsker mer konkurranseutsetting for å finne den rette markedsprisen på de kommunale tjenestene, og dermed spare penger. Det mener byrådet man er i ferd med å gjøre, både ved konkurranseutsetting og ved å sammenlikne internt i kommunen for å finne dem som driver mest effektivt.

Ikke flere sykehjem

— Vi skal ikke hindre bydeler som foreslår kreative løsninger for å spare penger. Vi pålegger dem tøffe innsparings-krav, sier byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Underforstått: Fritt frem for private løsninger.

— Det eneste vi ikke vil foreslå er å konkurranseutsette flere sykehjem. Nå får vi lære av de erfaringene vi gjør med de to sykehjemmene som er konkurranseutsatt, sa byrådslederen.

Ikke slitne

Nederlag i bystyret under behandlingen av barnehagemeldingen, Morgensol-saken og når det gjelder tilbakebetaling av vann- og avløpsgebyrene sliter ikke ut byrådet.

— Vi er ikke slitne. Hadde byrådet ønsket å gå av, hadde det ikke vært noe problem å finne en sak å gå av på, fremholdt finansbyråden.

Og byrådene føler seg slett ikke plaget av bystyret.

Bystyret forstår krisen

— Vi får gjennom 95 prosent av det vi foreslår, sier byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen.– Politikken forandrer ikke retning når våre innstillinger passerer bystyret. De legger bare ti prosent til, lyder det fra Trond Tystad.

— Jeg har ikke engang stilt kabinettspørsmål, kommer det med et smil fra byrådslederen.

Og det selv om ikke byrådet har fått gjennomslag for alle sine kuttkrav på til sammen 150 millioner kroner. For bystyret har «innsett alvoret.»

— Vi har fått gjennomslag for at det må kuttes i den størrelsesorden vi har foreslått.

Ikke engang den begredelige økonomiske situasjonen får byrådet til å vurdere sin stilling. Som Trond Tystad sa det:

— Det er kanskje i nedgangstider du møter de mest spennende utfordringene.