— Folk ønsker å misforstå. Alle som har hund, forstår hva jeg mener, sa han til bt.no tirsdag morgen.

Det var i et tiltredelsesintervju med Åsane Tidende at Øistein Christoffersen dro en parallell mellom integrering av innvandrere med oppdragelse av barn og hunder.

— Vi må sørge for at de som er her blir integrert på en skikkelig måte. Det inkluderer opplæring i både språk og hvordan vårt samfunn fungerer. Det handler om grensesetting, og er ikke annerledes enn å oppdra barn eller hunder, sa Frp-byråden til avisen.

- Uheldig sammenlikning

Han utdypet uttalelsen overfor dagbladet.no:

— Først og fremst må de lære seg språket. Så er det viktig at de lærer seg reglene våre, og hvordan vår kultur er, altså en slags samfunnsopplæring. Både innvandrere, barn og hunder må lære seg å tilpasse seg samfunnet rundt dem, sa Frp-politikeren.

Nå innrømmer Christoffersen at sammenlikningen var uheldig.

— Det er riktig at ordene falt slik, men jeg mener ikke at innvandrere er hunder. Det var et dårlig bilde, som er misoppfattet. Det virker som enkelte ønsker å misforstå bevisst. Alle som har hund, skjønner hva jeg mener.

— Du er opptatt av sosialisering av innvandrere. Hvor god er du selv til å tilpasse deg og forstå samfunnet rundt deg?

— Dette handler om læring, og jeg må lære jeg også.

— Som en hund?

— Nei, ærlig talt.

Refs fra Mæland

— Hva var tanken bak sammenlikningen?

— Ikke annet enn at alle må lære seg grensene i samfunnet, og at det har noe med oppdragelse å gjøre. Men jeg skjønner jo at uttalelsen var uheldig, når dette trekkes ut i det vide og det brede. Man bør aldri bruke metaforer om dyr i en slik sammenheng.

— Har du snakket med byrådsleder Monica Mæland om dette?

— Ja, hun syntes det var et beklagelig utspill.

Øistein Christoffersen tiltrådte som Bergens nye byråd for byggesaker og bydeler i dag. Han er tidligere marineoffiser og kommer fra stillingen som sekretariatsleder i Forliksrådet. Han er også leder i Bergen Frp.

Se video fra seremonien i dag SV vil kaste ham

Bergen SV krevde i morges at byrådsleder Monica Mæland må be om unnskyldning på vegne av Christoffersen — og at han må gå av.

I et brev til Mæland kaller gruppeleder Oddny Miljeteig kommentarene «skandaløse» og «dypt uanstendige». Les brevet her.

— Når Monica Mæland ikke vil ta det åpenbare grepet og fjerne byråden, vil SV med dette varsle mistillit mot Øystein Chrisoffersen i bystyrets møte 19. november, skriver Miljeteig i en pressemelding.

Hun sammenlikner byrådens holdninger med nazistenes.

— Det å sammenligne mennesker og hunder trodde vi var et menneskesyn nordmenn og resten av verden sa nei til i 1945, skriver hun.

Også Rødt støtter kravet om at Christoffersen må gå av.

— Uttalelsene er rasistiske og vitner om et menneskesyn som er uforenelig med å ha et av byens fremste tillitsverv, skriver gruppleder Stine Akre.

Legger seg flate

I morges sendte Mæland og Christoffersen ut en pressemelding der de beklager uttalelsene.

— Jeg er veldig glad for at Christoffersen beklager disse uttalelsene, og vil understreke at de ikke representerer byrådets politikk, skriver byrådslederen i pressemeldingen. Les den her. (Ekstern lenke)

— Det var dette vi fryktet, er kommentaren fra Venstres gruppeleder Hans-Carl Tveit.

— Intergrering handler om kulturforståelse og respekt for hverandre, ikke om oppdragelse. Det er akkurat denne typen menneskesyn som gjør et samarbeid mellom Venstre og Frp umulig, sier Tveit.

Legger seg enda flatere

Christoffersen overtok nøklene til Lisbeth Iversens byrådskontor klokken 11. Igjen ble han spurt om «hundesaken», denne gangen av et stort pressekorps.

— Jeg beklager dypt. Det var ikke min intensjon å ramme noen. Det var en dum uttalelse, sa Frp-byråden.

Han vedgår at det har vært vanskelig å håndtere reaksjonene på utspillet, samme dag som han overtar som byråd.

— Det er en krevende øvelse, på noe som egentlig er en gledens dag.

— Føler du deg stueren i byrådet?

— Ja, jeg har byrådets tillit, sier Christoffersen.

Amir Payan (SV), som er den første kvoteflyktningen i Bergen bystyre, synes uttalelsene er helt hull i hodet. Payan har tatt initiativ til et fakkeltog i protest mot Christoffersen og byrådet ved rådhuset førstkommende mandag.

Leder i Organisasjonen Mot Offentlig Diskriminering (OMOD), Akhenaton de Leon, mener Frp bør begynne med å oppdra seg selv .

Frp-politiker Øistein Christoffersen rakk ikke engang å sette seg i byrådsstolen før han vakte storm med sitt syn på integrering.
Rune Christophersen