Budet skal ha blitt sendt til Gaia i dag, og de største aksjonærene skal ha blitt varslet i brev nå i formiddag.

— Jeg kan bekrefte at det foreligger et tilbud fra Arriva, men detaljene i dette tilbudet kan jeg foreløpig ikke gå ut med, sier ordfører Terje Søviknes i Os kommune.

- Fusjonen bør utsettes Os eier 7,3 prosent av aksjene i Gaia og har så langt gått mot en fusjon mellom HSD og Gaia. Bergen kommune eier 43,6 prosent, og bystyret vedtok forrige mandag å gå inn for en fusjon.

Et tilbud på 400 millioner kroner er det dobbelte av børsverdien i selskapet. Det ligger også langt over den verdien som er satt for Gaia i fusjonsprosessen mellom Gaia og HSD.

Søviknes mener fusjonsprosessen nå må utsettes.

-Det eneste ansvarlige vil være å utsette den endelige behandlingen av fusjonen i generalforsamlingen i morgen.

— Hvorfor det?

— Det må være av interesse fra både ansatte, ledelse, styret i selskap og ikke minst aksjonærene å vurdere tilbudet grundig og sette det opp mot fusjonen. En slik vurdering er ikke mulig å rekke over innen klokken 10.00 i morgen, sier Søviknes.

Hovedbase i Bergen Han legger til at de to store offentlige eierne har et ekstra ansvar overfor innbyggerne i Bergen og Os.

— Vi forvalter fellesskapets verdier. Vi må gjøre de riktige valgene og derfor ha alle fakta på bordet.

Arriva er et av Europas største transportselskaper. Det omsetter for over 25 milliarder kroner, har over 30.000 ansatte og opererer nærmere 15.000 busser i store deler av Europa.

Etter det bt.no får opplyst planlegger selskapet å etablere sin norske hovedbase i Bergen.

HELGE SKODVIN