Stadig nye historier

I dag kommer det første bindet av det nye historieverket for Åsane i salg. Under arbeidet med å samle inn bilder, har det dukket opp mange godbiter. Ikke alle godbitene er bilder, men fortellinger og historier tilknyttet personer eller hendelser i Åsane.

Mange av disse historiene viser at åsafolket har vært flinke til å skaffe seg ekstra inntekter. Noen av disse historiene får vi nyte godt av i Åsabuen.

Åsabuen

Åsabuen er navnet på Åsane Historielags sogeskrift. Tidligere har dette blitt utgitt en gang årlig, mens det i år blir utgitt to nummer.

Det første kom i vår og det andre blir sluppet fritt førstkommende onsdag under vår lokalhistoriske dag på Hitland gjestegård. Vi vil gi våre lesere en liten smakebit fra Åsabuen på forhånd.

Modiolus modiolus

I høstens nummer av Åsabuen har Marie Fossen bidratt med artikkelen: Modiolus modiolus – en delikatesse for mennesker og fisk.

Her forteller hun om byggmester Olav Toen på Breistein som hadde oskjellsanking som vinterarbeid under krigen. Byggmester Toen visste både hvor han skulle finne o-skjellene og hvordan han skulle sanke dem. Selv om han var profesjonell, delte han sine kunnskaper med to ungdommer fra Breistein som ville ha litt ekstrainntekt og ”noe kjekt å gjøre en krigsvinter”.

De to ungdommene var Olav Skistad og Rikard Breistein. Les hele Marie Fossens artikkel om Breisteinungdommenes skjellsanking under krigen.

Er det flere som har vært med på å sanke o-skjell i Åsane? Skriv en kommentar nedenfor eller send en epost til marianne.herfindal.johannessen@broadpark.no

Lenker

Besøk Åsane Historielag

Åsane Historielag om gårder i Åsane

Åsane Historielag om Breistein

Flyfoto fra Breistein 1960-tallet

Aktuelle lenker fra bt.no/asane

Samler Åsane i bilder

Åsane får nytt historisk verk

Breistein, Brurås og Haukås

Ukens ukjente bilder

Åsane Historielag.
I spalten Glimt fra fortiden på bt.no, gir Marianne Herfindal Johannessen deg smakebiter fra historiske skatter på nettet.Marianne Herfindal Johannessen er historiker og arbeider ved Statsarkivet i Bergen. Hun er vår veiviser inn i Digitalarkivets hemmeligheter. Marianne er også leder av Åsane Historielag og medforfatter av flere bøker. Foto: Pål Engesæter
Pål Engesæter