Regnskogfondets opinionspåvirkning har båret frukter i Bergen. Fem av de største trelasthandlerne i Bergen har tatt konsekvensen av argumentasjonen fra miljøorganisasjoner om at produkter av regnskogtømmer ikke bør omsettes, selv om det er fullt lovlig. De mest kjente og brukte parkettsortene av regnskogtømmer er merbau og jatoba.

Opinionspåvirkningen har også ført til at etterspørselen etter slike produkter har falt de siste årene, ifølge bransjefolk BT har snakket med.

At etterspørselen har gått ned, har også sammenheng med at trenden har gått i retning av at parkett og panel skal ha lyse farger. Parkett av regnskogtømmer er mørkt.

Kjedene går foran

Daglig leder Trond Holm hos Byggmakker Paal Kahrs i Maxbo-kjeden forteller at ledelsen har tatt en policybeslutning. Utsalgene skal ikke selge produkter av regnskogtømmer. Kjeden har fire utsalg i Bergen, 130 på landsbasis.

Daglig leder Bjørn Andersen hos Florvaag Bruk AS i Byggkjøp-kjeden forteller at de har sluttet å ta inn de omstridte produktene.

— Men etter at Regnskogfondet gjorde oss oppmerksom på motforestillingene mot å selge regnskogprodukter, sluttet vi å ta de inn på lager. Like før beslutningen ble tatt, kom et parti merbauparkett vi hadde bestilt lenge før. Det er et vareparti til en halv million kroner. Selvsagt ønsker vi å selge dette partiet. Men nye varer av de omstridte treslagene blir som sagt ikke tatt inn hos oss, sier Andersen.

Liten etterspørsel

Hos Neumann Bygg AS sier daglig leder Per-Erik Pedersen at de ikke driver salg og markedsføring av slike varer.

— Dessuten har alt det negative fokuset på salg av regnskogtømmeret ført til at etterspørselen har stoppet, sier han.

Minde Trelast har ikke tenkt å slutte med salg av merbau og jatoba. Det forteller daglig leder Tom Michelsen.

— Så lenge produkter av regnskogtømmer ikke er ulovlig å selge og så lenge det er etterspørsel etter slike varer, har vi ikke problemer med å selge dem. Men markedet for de mørke treslagene svinner hen. Nå er trenden at folk ønsker lyse treslag til gulvene sine - som valnøtt, ask og eik, sier Michelsen.

— Vi selger definitivt ikke varer av regnskogtømmer, sier daglig leder Truls Jørgensen hos Byggern Adolf Jahnsen.

Salgssjef Jonny Høgøy ved Coop Obs! Bygg i Lagunen sier at kjedeledelsen har besluttet at butikkene ikke skal selge produkter av regnskogtømmer. - I tillegg prøver vi å unngå å handle andre varer av leverandører som selger regnskogprodukter, sier Høgøy.

Avviser versting-stempel

Firmaet Gulvnett AS med base i Bergen og med seks utsalg - to av dem i Bergen - ble i fjor utropt til regnskog-versting av Regnskogfondet. Styreformann Morten Michelsen i Gulvnett AS mener at firmaet ikke fortjener et slikt stempel.

— Kritikken fra Regnskogfondet gikk ikke på at vi solgte så store volum av produkter av regnskogtømmer. Vi fikk verstingstempelet på grunn av vår markedsføring på internett. Fondet oppfatter den som en trussel, sier Michelsen.

— Vi valgte etter dette å gå i dialog med Regnskogfondet - og importørene - for å finne alternativer til regnskogproduktene. Etter min mening er dette veien å gå. Nå har vi fått gode alternativer i nordiske treslag som eik, ask, lønn, bøk og bjørk. Etter en spesiell varmebehandling blir de mørke, sier han.

— Nå har vi faset ut nær halvparten av disse produktene. I motsetning til mange av våre konkurrenter, er vi helt åpne overfor våre kunder på at vi selger tropiske tresorter, sier Morten Michelsen.

ØRJAN DEISZ