På Grønneviksøren ved Store Lungegårdsvannet er arbeidere nå i full gang med å banke stokker ned i jorden, eller pele, som det heter på fagspråket. De har mye å henge fingrene i, for om et drøyt år skal byggeplassen være forvandlet til 500 innflyttingsklare leiligheter.

— Det er anstrengende å få seg bolig i Bergen nå, men i løpet at et års tid vil det bil lettere, lover Egil T. Pedersen, administrerende direktør i Studentsamskipnaden i Bergen (SiB).

15. august neste år skal de første studentene kunne flytte inn i det som trolig blir byens mest attraktive studentboliger.

— Boligene ligger midt i sentrum, og det blir et løft for studentene, sier Pedersen.

For 3400 kroner i måneden kan du få deg en hybelleilighet på 18 kvadratmeter som rommer eget kjøkken og bad. I tillegg kommer familieleiligheter og kollektiver med felleskjøkken, for dem som foretrekker det sosialt. Alle studentene kan nyte soldager på takterrassen.

- Kan studenter som ønsker det søke om plass allerede nå?

— Det er nok litt i tidligste laget. Vi kommer til å kjøre en kampanje når vi nærmer oss forsommeren neste år for å synliggjøre det for studetene, sier Pedersen.

Tre byggeplasser

Mens arbeidet på hybeltomten startet denne måneden, er allerede produksjonen av selve leilighetene godt i gang både i Nord-Sverige og på Østlandet. Badene bygges på fabrikk i Sverige, mens resten gjøres i Sarpsborg. I september skal delene forenes i Bergen, etter å ha blitt fraktet hit med båt.

— Dette er det største modulprosjektet som er gjort i Norge på bolig, så det er ganske spennende, sier boligsjef i SiB, Torbjørn Haug.

Han sier kvaliteten blir bedre på denne måten.

— Med så mye regn som det er i Bergen er det store utfordringer å få dekket til ikke-ferdige boliger. Når boligene kommer ferdig fra fabrikk, er det bare å heise dem på plass.

- Klarer dere å bli ferdig innen fristen?

— Vi er litt forsinket på grunn av en lang kontraktsforhandlings-periode, men vi håper å ta igjen den tapte tiden, sier boligsjefen.

Bygger over giften

BT har tidligere skrevet om giftpølen som ble funnet i grunnen på Grønneviksøren. Kommunen og SiB kranglet om hvem som skulle ta regningen, og en stund sto prosjektet i fare. Men ingenting ble gjort for å fjerne de forurensede massene.

— Giften blir liggende der den er. Vi legger en duk over, og bygger på toppen, sier boligsjefen.

Slik ble ikke prosjektet vesentlig dyrere. Haug forsikrer likevel at det skal være helt trygt for studentene å bo her.

— Både kommunen og et ingeniørfirma har vært med og funnet frem til løsningen. Det var ingen god idé å grave i massene, da ville man bare frigjort giften og forurenset et større område.

SiB påpeker videre at hybeltomten ligger innenfor den opprinnelige strandlinjen, ikke på fylling hvor forurensningen er verst.

Gleder du deg til hybelprosjektet står klart? Si din mening.