I går møtte 30-åringen i Bergen tingrett, tiltalt for produksjon og oppbevaring av 1,5 kilo marihuana og cannabisplanter.

Statsadvokat Gert Johan Kjelby la ned påstand om ett år og tre måneders ubetinget fengsel.

Automatisk vanning

Historien starter i en leilighet i Åsane for flere år siden. Her eksperimenterte skolepsykologen og en kamerat med dyrking av cannabisplanter.

Prosjektet var relativt mislykket i startfasen, men de to kompanjongene tilegnet seg stadig mer kunnskap, kjøpte inn profesjonelt utstyr, og klarte etter hvert å få sving på narkoproduksjonen. I perioden 1999 til 2002 dyrket de marihuana flere steder i Bergen kommune.

Sommeren 2002 ble skolepsykologen og kameraten uvenner. På samme tidspunkt sto en stor avling klar til å høstes i et bolighus i sentrum.

— Jeg klarte ikke å ta vare på plantene alene. Det var en fortvilet situasjon, sa skolepsykologen i retten i går.

Han ba derfor den 30 år gamle løsmedarbeideren i TV 2 om hjelp.

— Jeg ble bedt om å bygge et automatisk vanningsanlegg i kjelleren, og det gjorde jeg, tilsto 30-åringen.

Lagde vaktlister

30-åringen hevdet i retten at han ikke ble forespeilet betaling for jobben, men håpet å få litt marihuana til eget bruk.

— Jeg syntes det var dumt å betale for noe man kunne lage selv.

Selv om 30-åringen både bygget anlegget, satte planter i jorden og hjalp til da marihuanaen skulle høstes, nekter han straffskyld.

— Jeg har bare et moralsk medvirkningsansvar, sa han i retten.

Statsadvokaten gikk langt i å antyde at 30-åringen visste mer om produksjonen enn han vil innrømme, og pekte blant annet på at politiet hadde funnet detaljerte vaktplaner med hans initialer i huset.

— Jeg hadde ingen faste vanningsvakter, men var innom flere ganger i uken for å sjekke at plantene var i god stand.

Solgte åtte kilo

Gartneriet ble avslørt da politiet gjennomførte en razzia den 18. desember i fjor. Etterforskerne fant da hele 102 ulovlige planter spredt rundt i huset.

— Jeg har hørt stedet beskrevet som et lite drivhus, sa skolepsykologen i sitt vitneprov.

Han ble i høst dømt til tre års ubetinget fengsel i Gulating lagmannsrett. Dommerne slo fast at han hadde produsert hele ni kilo marihuana over en treårs periode.

«Virksomheten var basert på et rent profittmotiv», heter det i dommen.

Skolepsykologen har ifølge lagmannsretten tjent fett på å selge hele åtte kilo marihuana til ukjente kjøpere. Han ble derfor også dømt til å betale 310.000 kroner til staten.