Staten driver en aktiv kampanje for å redusere røykingen. I mange bedrifter setter man inn tiltak for å hjelpe ansatte med å slutte å røyke. På Haukeland universitetssykehus er det totalforbud mot røyking. I Bergens Tidende i Krinkelkroken stenges alle røykerom fra nyttår. Men i Statens Hus i Bergen, som huser både fylkesmannen og fylkeslegen, går en mot strømmen.

Det fire år gamle bygget har til nå vært røykfritt. I høst har en valgt å bygge røykerom i kantinen til mellom 200.000 og 300.000 kroner.

— Dette er ikke en sak jeg roper hurra for, men en må være realistisk. I Statens Hus arbeider det 300 mennesker, og en del av dem røyker. Vi ønsket å ha røykingen i ryddige former. Før sto folk ute på terrassen eller utenfor huset og røykte. Det har ved flere tilfeller ført til brannutrykning fordi sigarettrøyk er kommet inn i ventilasjonsanlegget, sier fylkesmann Svein Alsaker til Bergens Tidende.

«Apebur»

BT er med Alsaker opp i kantinen i 11. etasje på Statens Hus for å se på herligheten. Selv om fylkesmannen er en jevnlig bruker av kantinen, er han selv usikker på hvor det nye røykerommet er. Inne i enden av kantinen er det bygget et om lag 10 kvadratmeter stort glassbur med syv stoler, et lite bord og to askebeger.

Her i 11. etasje har røykerne nydelig utsikt over byen, og ikkerøykerne har fritt innsyn til de «innsatte».

— Vi føler oss som i et apebur, sier en av røykerne, da vi var innom.

— Er det ikke uheldig at staten går mot strømmen og bygger røykerom i et bygg som dette?

— Det er ikke vi som eier bygget, vi er leietakere her, men jeg ser at symboleffekten kan være uheldig, medgir Alsaker.

Selv kommer ikkerøykeren direkte fra Høiehallen der han har tatt idrettsmerket for 35. gang. Walter Olsen har dratt ham med, og da slipper selv ikke en fylkesmann unna.

Det var husstyret i Statens Hus som i oktober 2001 enstemmig ba ENTRA Eiendom om å bygge et røykerom.

Fylkesmannen representerer den største leietakeren, og hans embete støttet dermed vedtaket.

- Kan få problemer

— Det kan ikke bortforklares at vi har vært med på vedtaket. Jeg ser at jeg kan få problemer med dette, men konstaterer at mitt departement, Administrasjonsdepartementet, har samme ordningen. Jeg får ellers trøste meg med at vi har 10.000 kvadratmeter røykfritt område, og bare 10 kvadratmeter med røykerom. Den dagen Stortinget legger ned sine røykerom i stortingskantinene, skal jeg heller ta vårt røykerom opp til fornyet vurdering, sier fylkesmannen.

Blant de andre leietakerne i Statens Hus er også Fylkeslegen i Hordaland. Deres representant i husstyret støttet også vedtaket om røykerom. Fylkeslege Helga Arianson er på ferie, og ønsket ikke å kommentere byggingen av røykerommet.

Hvem som skal betale for gildet?

Til syvende og sist er det leietakerne som må bære kostnadene.

— Dette er ikke noe som huseier kan spandere, sier teknisk ansvarlig Inge Mundal i ENTRA Eiendom AS, som eier Statens Hus.

RØYKEROM TIL TUSEN: Fylkesmann Svein Alsaker utenfor det lille røykerommet som nå er bygget i Statens Hus i Bergen. Glassburet med egen ventilasjonen har kostet Statens Hus mellom 200.000 og 300.000 kroner.<p/>Foto: ØRJAN DEISZ