NETTILGANG: Pek på knappene i kartet over for å sammenligne teknologiene. GRAFIKK: RUNE STØLÅS

— I løpet av året skal brorparten av dem som bor i Bergen sentrum ha 4G-dekning. Deretter vil vi se på bydelene og områdene rundt Bergen, sier Charlotte Erikstad, kommunikasjonsrådgiver i NetCom.

I desember hadde NetCom verdenspremiere med 4G (LTE) i Oslo. Det betyr at du kan få mobilt bredbånd som er ti ganger raskere enn 3G. Det slår også farten til de fleste ADSL-oppkoblinger som finnes i de tusen hjem. Også Trondheim og Stavanger skal ha 4G-dekning i løpet av 2010. — Vi kommer til å sette opp nok sendere til å gi god dekning i Bergen. Folk skal kunne bruke 4G hjemme, på jobb og når de er på farten, sier Erikstad.

Håp for distriktene

4G-senderne som NetCom nå setter opp bruker en høy frekvens (2,6 GHz). Det betyr at signalet ikke går så lett gjennom bygninger og at rekkevidden er svært liten. En enkelt sender gir gjerne bare dekning noen hundre meter. Dermed blir det vanskelig å finansiere utbygging i distriktene.

Det er likevel håp for superraskt mobilnett også utenfor storbyene. I løpet av året auksjonerer Post- og teletilsynet ut de gamle analoge TV-frekvensene som nå skal brukes til mobilt bredbånd og kommunikasjonstjenester.

— Frekvensene i båndet 790-862 MHz har egenskaper som gjør at de ”rekker lenger” og trenger bedre inn i bygninger, dvs. gir bedre innendørsdekning. Dette betyr at man vil ha behov for færre basestasjoner og det vil være billigere å etablere dekning, opplyser Jarl Kristen Fjerdingby, seniorrådgiver i Samferdselsdepartementet.

— Hvis vi får sende på de gamle TV-frekvensene vil det kunne bety god dekning også i distriktene, sier Erikstad.

Ikke på mobil

Foreløpig finnes det ikke mobiltelefoner som kan bruke 4G-dekningen, heller ikke

Apples nye iPad . I dag må en koble et usb-modem til datamaskinen for å bruke nettet.

Telenor jobber nå med en omfattende oppgradering av sitt mobilnett, men vil ikke tilby 4G de første to årene.

— Vi mener tiden ennå ikke er inne for 4G. Det er veldig kostbart å bygge ut med de høye frekvensene som brukes i dag, og teknologien kan ennå ikke brukes i mobiltelefoner. Dessuten må det også legges fiber frem til basestasjonene før det er vits å bruke 4G, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.

I stedet satser selskapet videre på Turbo-3G som til nå har hatt begrenset dekning, og en høy frekvens (2,1 GHz).

Bedre 3G-dekning

  • Fra uke ti i år vil det skje en endring av frekvensen i det norske mobilnettet. Da kan vi begynne med 3G-dekning på 900-båndet som tidligere bare ble brukt til GSM, sier Amundsen.

Også dette er gode nyheter for distriktene. Det betyr nemlig at det blir mye lettere å få god 3G dekning også der det ikke bor så mange.

NetCom avviser at de er for tidlig ute med 4G.

— Vi ønsket å være først ute med 4G og å la kundene våre få være med å teste det ut. Dette åpner for helt nye muligheter på mobilen i fremtiden. For eksempel å laste med filmer, sier Erikstad.

Se dekningskart for Telenor og NetCom (velg data i stedet for samtale/tale).

GSM er ikke død

Selv med en landsdekkende 3G dekning kan ikke teleselskapene skru av GSM senderne.

— Halvpartene av mobilene i Norge bruker fortsatt bare GSM. Det gjelder også alle bankterminaler, så vi må beholde dette nettet, sier Amundsen.

Har du bruk for høyere hastighet på mobilen?

RASKT: Et lite usb-modem kobles i datamaskinen for å bruke 4G-nettet.FOTO: SCANPIX