TOR KRISTIANSEN

— Vår visjon er å skape mer liv i det gamle huset og gjøre det til et brukervennlig hus for studenter, sier Tomas Sørbø, leder i hovedstyret i Bergen Kristelige Studentlag. Sammen med styremedlem Mia Ødegård og økonomiansvarlig for byggeprosjektet, Thorleif Eng Jakobsen, viser han oss rundt på byggeplassen i Kalfarveien 8 i Bergen.

Begynte raskt

18. januar i år fikk studentene byggeløyve for å bygge sammen stallen og det gamle herskapshuset. 20. januar var de i gang. Siden Mesteren ble født i en stall, mener de kristne studentene at en stall også kan duge til noe i moderne tid. For noen år siden ble den innredet til møterom. Nå utvides den for å kunne huse 100 studenter i tillegg til kafé og dagligstue. Murgulv bak i hagen er alt støpt og en murvegg reist.

— Det er gøy å gjøre noe annet enn å lese og ganske lærerikt å pusse opp et hus, sier Solveig Edland. Hun maler en gammel skjenk.

15 studenter er i sving ulike steder på huset da vi er innom. Gammel tapet rives ned i gangen, mens et annet rom får ny tapet. Her males, bores, bæres og ordnes.

Ser resultater

— Å se resultatene av det vi gjør, er inspirerende, sier Tone Forgard. Dessuten synes hun det er sosialt og hyggelig å gjøre noe på dugnad.

Kanselliråd Jacob Frich fikk oppført hovedhuset i 1790. Huset var det første som ble reist utenfor den gamle Statsporten. En sosial grense var brutt. Huset skapte en ny trend. Større og mer staselige boliger ble oppført i området.

Bergen Kristelige Studentlag kjøpte bygget i 1959 og har siden brukt det som kontor- og forsamlingsbygg, samt bolig for vaktmester. Andor Roald, som har bodd i vaktmesterleiligheten siden 1970-tallet, har vært en ildsjel for å holde huset i stand og stadig fått mer ut av det. Utvidelsen som skjer denne gang, er også hans fortjeneste. Nå bygges tre nye hybler i tredje etasje, mens kontor for studentprest, lagssekretær og sivilarbeider innredes i 2. etasje. Et nytt kjøkken for å tilrettelegge for enkelt kafédrift bygges mellom stallen og hovedhuset.

Lettere å skape miljø

— Når flere bor i huset, kan det være lettere å skape miljø her på kveldstid, sier Mie Ødegård. Hun ser for seg at noen leier en film, drar med seg en vennegjeng og bruker huset mer impulsivt i tillegg til faste aktiviteter.

2,8 millioner kroner koster byggeprosjektet. Det er en stor utfordring for et studentlag. Studentene har innsett at dugnad og oppfinnsomhet er nødvendig for å få det til. Ved å skaffe 60 helårsabonnenter til Osloavisen Vårt Land, sikret studentene seg en ny Toyota Yaris sist uke. Den går nå inn som noe av grunnkapitalen. Bygningsfolk tar hånd om murarbeid, reising av vegger og tak, alt elektrisk og sanitærarbeid. Legging av gulv, maling og tapetsering vil studentene selv ta hånd om

Bygget brukes som overnattingssted for internasjonale studenter om sommeren. Planen er at utbyggingen skal være ferdig til sommersesongen starter. Rundt om i verden ryktes det at i Kalfarveien 8 i Bergen lages svært gode vafler.