Fløibanen vil ikke lenger nøye seg med bare å frakte bysbarn og turister til toppen av Fløyen. I halvannet år har ledelsen i Fløibanen AS jobbet med planene om å bygge et helt nytt opplevelsessenter like ved banens øvre stasjon. Senteret vil trolig koste nærmere 60 millioner kroner.

Nå starter selve planarbeidet. Ifølge direktør Trond Amland i Fløibanen AS tar man sikte på byggestart neste år, og at senteret kan åpnes for publikum høsten 2007. Amland avviser at dette blir et nytt luftslott i byen.

— Bergen ønsker å profilere seg som en opplevelsesby. Vi vil gjerne bidra med et senter, som først og fremst skal gi bergenserne et attraktivt opplevelsestilbud, som byen ikke har i dag. Men i tillegg vil dette selvsagt bli en ny og viktig turistattraksjon. Dessuten vil et nytt aktivitetstilbud innendørs gjøre Fløyen mer uavhengig av været, og trekke flere mennesker med Fløibanen, særlig i lavsesongen, sier Amland.

Nytt utsiktspunkt

Det er ennå ikke avklart hva senteret skal fylles med. Amland jobber med to alternativer. Enten vil man reise et natursenter, der man formidler miljø og natur både i et bergensk og vestlandsk perspektiv.

Den andre muligheten er å satse på et vær- og klimasenter, et alternativ som utredes i samarbeid med både Universitetet og Bjerknes-senteret i Bergen.

Nybygget med et bruksareal på 1500 kvadratmeter planlegges tett inntil den nåværende stasjonsbygningen for Fløibanen, og vil bli bygd diskret inn i naturen i retning av Kamveien og mer et helt nytt og høyere utendørs utsiktspunkt mot Bergen.

Et nåværende bygg like bak Fløibanestasjonen skal ombygges og utvides for å bli en ny og større butikk og inngangsparti.

Selve opplevelsessenteret på to etasjer med skrått tak vil også gi plass til et helt nytt og høyere utsiktspunkt over Bergen.

Amland ser dessuten for seg at senteret kan inneholde skiftende utstillinger, museum, undervisningsrom for skoleklasser som besøker Fløyen og familieaktiviteter.

OPPLEVELSESSENTER: Slik vil det se ut på Fløyen når det nye opplevelsessenteret står ferdig. Nybygget blir liggende kloss opp mot Fløibanens øvre stasjon. <br/>MODELL: PÅL KAHRS