KARI PEDERSEN

Historien om Lille Øvregaten 20 er ett eksempel på hybelfiseringen i Fjellsiden.Sett utenfra fortoner huset seg nedslitt — men har absolutt potensial der det ligger med fasaden mot pittoreske Lille Øvregaten.

Eiere på Askøy Hos Statens kartverk får BT opplyst at Lille Øvregaten 20 ble omsatt i mai 2000 til Egil Andreas, Margot og Roar Alsaker for 2,2 millioner kroner.

De nye eierne har adresse Strusshamn på Askøy. Men strøket burde likevel være kjent for Egil Andreas og Margot Alsaker. Fra før eier de to Lille Øvregaten 23, et brosteinkast unna. Nummer 23 ble kjøpt for to år siden for 3,5 millioner.

Da kommunens folketellere gjennomgikk Lille Øvregaten nylig fant de i alt 10 leiligheter i nummer 23.

Rykter om jentehybler I nummer 20 er ombyggingen i gang, registrerer naboene. Alt de har hørt er løse rykter.

— Jeg traff eieren i smauet en gang. Han fortalte meg at huset skulle bli hybelhus for 20 jenter, forteller Roald Vaage.

Vaage eier og bor i et velstelt bergenshus like bak nummer 20. Siden han flyttet inn i 1994 er to av de nærmeste eiendommene blitt utleiehus. I noen av hyblene er det stort gjennomtrekk og uro.

— Klart vi skulle ønske oss at familier overtok og flyttet inn. Men ingen familier klarer å betale de summene som utleierne er i stand til å betale for et hus, konstaterer Vaage.

Vinduer i taket I taket på nummer 20 er det montert inn en rekke nye takvinduer, noe som etter loven krever godkjenning fra kommunen. Men kommunens byggesaksavdeling har ikke mottatt søknad om ombygging av dette huset siden 1996.Egil Alsaker medgir at formell byggesøknad ikke er sendt.

— Foreløpig har vi gjort en del arbeider inne i leilighetene, men ikke noe spesielt som krever noe fra bygningsmyndighetene.

— Hva med de nye vinduene i taket?

— De naboene som blir berørt av vinduene har vi snakket med.

— Men naboene mener vel de bør varsles formelt?

— Dette blir et skikkelig hus og hvis ikke nabolaget er fornøyd med det begriper jeg ingenting, sier Alsaker til Bergens Tidende.

- Ikke god butikk - Du eier i tillegg et annet utleiehus i samme gate samt Minde allé 42, som også brukes til utleie. Er det god butikk å kjøpe opp sentrumshus og bruke til utleie?

— Ikke slik renten er nå. Det er nok av dem som taper på å drive utleie, mener Egil Alsaker.

Byråd for miljø og byutvikling, Tom Knudsen, har bedt byggesaksavdelingen se nærmere på denne saken. Eventuelle lovbrudd vil bli straffet med sanksjoner.

— I utgangspunktet ser jeg alvorlig på det dersom noen bare tar seg til rette, sier Knudsen til Bergens Tidende.

fakta/hybelfisering * Fjeldets Vel har kartlagt et kvartal ovenfor Lille Øvregaten. Av 48 eiendommer er bare 12 bebodd bare av husets eiere. De øvrige er helt eller delvis utleid. * Velforeningen krever nå en politikk som setter tak på hvor mye utleie et boligstrøk i sentrum skal tåle.