— Gjesten var fra en større by i USA. Han sa han hadde sett mye i sitt liv, men at dette tok kaken. Etter å ha bodd der en stund tok han med seg kone og barn og flyttet ut, sier Tore André Andersen, bygningssjef ved Universitetet i Bergen (UiB).

Får sex-bilder på mobilen

Åpenlyse sex-scener, setting av sprøyter, nedtråkkede plener, raserte murer, sprøytespisser, skriking og skråling: Det er for tiden langt fra presentable forhold i hagen rundt Knut Fægris hus i Villaveien. Universitetets fremste representasjonshus og gjestebolig ligger rett ved stoffmisbrukernes tilholdssted i øvre del av Nygårdsparken.

— De narkomane rev ned gjerdet og begynte å ta seg inn i hagen for cirka tre år siden. Etter det har det bare blitt verre og verre. Naboer sender meg MMS-bilder av sex-scener for å vise hvor ille det er, sier bygningssjef Andersen.

Nettinggjerdet som sto rundt hagen, ble revet helt ned i vår. Før det måtte gjerdet bøtes på så å si daglig. Som selvassurandør må UiB ta regningen selv.

— Vi har prøvd å lappe på det som var, men gjerdet ble revet ned og klippet opp hele tiden. I år har vi gitt opp å holde det ved like, sier Andersen.

For å skjerme den tre mål store hagen, er det nå bestilt et 2,10 meter høyt smijernsgjerde med spisser på toppen. Prislapp: Rundt en halv million kroner. Håpet er å få det nye gjerdet på plass innen sommeren.

Les også: Hit vil de flytte narkomiljøet

«Huset fra h...»

— Det har vært huset fra helvete de siste årene, sier en vedlikeholdsarbeider.

Han er på jobb for å plukke sprøyter i hagen, som han og kollegene har gjort så mange ganger før.

— Vi har plukket kilovis, sukker han.

Han viser oss rundt. I nederste del av hagen, rett foran stuevinduene i Olaf Ryes vei, sitter en mann med en gummislange rundt armen - klar til å sette et skudd. Steinblokker er revet ut av muren for å gi plass til oppbevaring av stoff. En Securitas-vekter vandrer mellom trær og busker for å prøve å få de narkomane til å bryte opp. Det skal være et arrangement i villaen noen timer senere, og universitetet vil helst ikke ha tretti ubudne gjester i hagen.

— Det er synd at det er blitt sånn. Jeg har forståelse for de av våre gjester som er bekymret, sier Agnethe Erstad Larsen, fungerende eiendomsdirektør ved UiB.

Les også Hilde Sandviks kommentar: Byens pris

Kutter utleie

Hun forteller at leiligheten som ble fraflyttet av den forskremte gjesteforeleseren fra USA, ikke skal leies ut videre.

— Det vil vi ikke før det nye gjerdet er på plass. Vi har én gjesteleilighet til i Knut Fægris hus, spørsmålet er om vi skal stenge den også inntil videre, sier Erstad Larsen.

UiB-rektor Sigmund Grønmo deler bekymringen.

— Knut Fægris hus er vårt fremste representasjonshus. Vi er opptatt av at det skal være presentabelt. En del av våre gjester opplever stor utrygghet i forhold til de narkomane, sier Grønmo.

Er det riktig å gjerde ute de narkomane? Si din mening om narkoproblemet i Nygårdsparken.

Skodvin, Helge