Med 210.000 kvadratmeter blir dette en av de største utbyggingene i Bergen noensinne, dersom planene blir satt ut i livet.

Dette er et veldig langsiktig prosjekt. Trolig vil det ta 20 år før vi leverer det siste bygget

Totalt vil minst 7000 bergensere kunne få sin arbeidsplass i området like sør for den nye terminalen som er under bygging på Flesland.

I tillegg kommer det et nytt hotell tett opp mot terminalbygget.

Investerer fem milliarder

Prosjektdirektør Tore Bjørke i Linstow håper at de første arbeidsplassene vil kunne flytte inn høsten 2016, samtidig som den nye terminalen, og ikke minst Bybanen til Flesland, tas i bruk.

— Hvis alle gode makter står oss bi, vil de første byggene stå klar samtidig, sier Bjørke.Bak firmaet Bergen lufthavn Utvikling står brødrene Trond og Rune Skarveland fra Kvinnherad, i kompaniskap med eiendomsgiganten Linstow.

Til sammen vil selskapet investere rundt fem milliarder kroner i området. Men utbyggingen vil skje gradvis.

— Dette er et veldig langsiktig prosjekt. Trolig vil det ta 20 år før vi leverer det siste bygget, sier Bjørke.

Tar hensyn til flystøy

Linstow er eier også i Oslo S Utvikling, som utvikler Bjørvika-området i Oslo, med det mye omtalte Barcode-prosjektet. Men Flesland-planen inneholder faktisk enda flere kvadratmeter.

HOTELL: Slik ser arkitektfirmaet Nordic for seg hotellet som er planlagt tett opptil flyplassterminalen. Juryen var mest begeistret for denne hotelløsningen, som gir god kommunikasjon til resten av næringsparken. ILLUSTRASJON: NORDIC
I SKOGEN: Link Arkitekters forslag kalles "Kontor i skogen", og er bygget opp som et fleksibelt rutenett. Juryen liker konseptet som gjør at området kan bygges ut gradvis sørover. ILLUSTRASJON: LINK/MIR

— I Bjørvika underskrev vi de første avtalene i 2000. 13 år senere er rundt 70 prosent av bygningsmassen kommet opp. Slike ting tar tid, men vi har tålmodighet, sier Bjørke.

Investorene orienterte i forrige uke byrådsleder Monica Mæland (H) og byråd for miljø og byutvikling, Filip Rygg (KrF), om prosjektet.

— Dette er et veldig spennende prosjekt. I et byutviklingsperspektiv er dette måten å gjøre det på. Det bygges tett opp mot et bybanestopp, og man lager bygninger som tåler støy inntil en støykilde, sier Rygg, og henviser til Avinors varsel om skjerpede støysoner rundt Flesland.

Støysonene er ett av forholdene som ytterligere kan forsinke kommunedelplanen i området, og dermed også Flesland Business Park. Det andre er usikkerhet om veinettet, der en firefelts vei gjennom området kan bli aktuelt i fremtiden.

Vil flytte virksomhet hit

Både Bjørke og Rygg fremhever Bybanen som avgjørende for at prosjektet kan bli gjennomført.

— Vi har stor tro på å utvikle knutepunkter, og tror det er der utviklingen vil skje i fremtiden. Nærhet til flyplassen og ikke minst Bybanen er det viktige for oss. Det betyr at de ansatte som skal inn her kan ta Bybanen til jobb, og fly til forretningsmøter, sier Bjørke.

Linstow har vært i samtaler med konkrete firma som er interessert i lokaler. Bjørke vil ikke si hvilke, foruten at det dreier seg om store aktører innen maritime næringer og offshore. Etter det BT forstår, er det også snakk om selskaper som ønsker å flytte store deler av virksomheten til Bergen.

— Dette er bedrifter som vil vinne de gode hodene. Da teller forhold som at det er en bybane, barnehageplasser og at boligprisene ikke er altfor høye, tungt, sier Bjørke.

Byråd Filip Rygg bekrefter inntrykket.

— Det siste året har vi hatt usedvanlig mange møter med internasjonale og nasjonale selskaper som vil styrke seg i Bergen. De legger inn Bybanen som et rekrutteringsargument, sier han.

Hva mener du om planene?