• Jeg tyvtittet litt i Pepperkakebyen i Bergen i fjor. Vi var der med ungene og syntes det var kjempeflott.

— Hvorfor åpner dere pepperkakehus? - Jeg tyvtittet litt i Pepperkakebyen i Bergen i fjor. Vi var der med ungene og syntes det var kjempeflott. Vi så også at det var flere hus fra Stord. Da tenkte jeg; Hvorfor har vi ikke liknende på Stord?

Hvem skal bake?

— Vi har henvendt oss til private og kommunale barnehager på Stord og i nabokommunene Fitjar, Bømlo og Kvinnherad. Over 20 har meldt seg på. De siste tallene har jeg ikke fordi Stord Røde Kors tar seg av koordineringen. Folk kan i alle fall levere pepperkakehus helt frem til fredag. - Hva synes du om responsen?

— Vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger. Folk er glade for at det skjer noe lokalt. Jeg vet at flere barnehager har reist til Bergen for å se Pepperkakebyen der. Selv kunne jeg ikke tenkt meg å ta med en hel barnehage på båten til by'n.

-Hvordan vil Pepperkakehuset skille seg fra Pepperkakebyen? - Vi ønsker at barnehagene lager noe lokalt fra eget nærmiljø. Vi har til og med bedt en arkitekt hjelpe til med å lage teletårnet på Leirvik. Dessuten skal vi ha eventyrstunder på dagtid og ettermiddagstid og servering av pepperkaker og saft.

- Fortell litt om huset. - Vi har vært så heldige å få låne huset gratis av Knut Eide. Det er hundre år gammelt og blir kalt Østhus-huset etter Georg Østhus som drev landhandel her i mange år.

-Hva skjer på åpningen 1. desember? - Da kommer julenissen. Vi tenkte på ordføreren, men det blir så høytidelig. Vi vil at dette skal være på barns premisser.

-Får du tid til juleforberedelser ellers? - Et veldig godt spørsmål. Det har vært veldig travelt. Vi skal ha opp julelenker i gatene, kristtornkranser på lyktestolpene og vi jobber fortsatt med å få lys i teletårnet.

Ja, hvordan går det med Teletårnet? Blir det 150 meters lyslenker på Leirviks landemerke? - Vi regner med at det går i orden. Det skal i hvert fall være på plass til 1. desember. Vi har fått veldig god støtte fra næringslivet. 150 meter med lyslenker i masten er helt nytt på Stord, men jeg vet de har liknende både i Stavanger og på Os. Vårt skal se ut som et gigantisk juletre. -Hva kommer du i julestemning av?

— Jeg må jo si pepperkaker, julepynt og juletrær. Og ikke minst lukten.

-Lukten? - Lukten av julekaker og juletrær.

Er du veldig julete? - Ja. Jeg pynter så mye jeg kan.

SKAPER JULEKOS: Det lille røde huset skal fylles med pepperkakehus, julelys, eventyrstunder og hjemmebakst. ¿ Vi vil at det skal være vårpepperkakeby, sier Turid Østern Fadnes, en av lederne i Leirvik sentrumsforening.
LENA VERMEDAL