I løpet av året skal Bergen kommune konstruere nye kart over Bergen, fra Kalfaret til kommunegrensen mot Os.

— Dette er ikke bare en oppdatering, men en fullstendig nykonstruksjon. De nye kartene vil holde en høyere standard, og gjør det enkelt for oss å vise et område i 3D. Når vi for eksempel skal vurdere hvor stort inngrep et nytt byggeprosjekt vil være i landskapet egner 3D-modeller seg mye bedre enn flate kart, sier Terje Helle, senioringeniør ved etat for plan og geodata i Bergen kommune.

I 2006 ble det laget nye kart over Bergen sentrum. To år senere begynte arbeidet med den vestlige delen av Bergen. Men allerede nå er sentrumskartene utdatert.

— Vi må også oppdatere grunnkartene i sentrum i år, etter at Bybanen kom, forteller Helle.

I 2011 er det bare noen få gamle kartflekker igjen i kommunen. Det gjelder blant annet Tertnes i Åsane.

Først i landet

I fjor fikk kommunen produsert svært detaljerte avfotograferinger av byen. En mengde fotografier tatt fra fly blir satt sammen til et såkalt ortofoto, som er så nøyaktig at en kan gjøre oppmålinger på bildet.

— Det spesielle med dette true ortofotoene er at det er null fortegning av oppstikkende objekter i bilde. True ortofotoet er et pilotprosjekt i Norge, hvor Bergen sentrum er første ute, sier Helle.

DETALJER: Det nye ortofotoet viser små detaljer i bekkalokk og takstein.

Med de nye kartdatene er det fort gjort å reise opp bygninger til en 3D-modell. Men hvis fasadene også skal legges på, går timene fort.

— Vi har lagt fasadebilder på bygningene i en del av sentrumsområdet, og gjør det på enkelte prosjekter rundt omkring. Men dette er en tidkrevende prosess, for vi må fjerne trær, biler og andre ting fra fasadebildene, sier Helle.

Du kan se noen av 3D-byggene fra Bergen i Google Earth.

Kommunen eksperimenterer med mer automatiske løsninger for å kle 3D-modellene med fasadebilder. I området rundt Lagunen er det laget en modell ved hjelp av et spesielt kamera montert på et fly:

Denne metoden krever lite manuelt arbeid, men bildekvaliteten er ikke helt på topp.

Kommunen har også kjøpt rettigheter til såkalte skråfoto, hvor en kan se byen i ulike vinkler fra luften. Dette er de samme bildene som blant annet er tilgjengelig via Gule sider.

— Det er mange som jobber intenst med å finne gode løsninger for 3D-bilder nå. I stedet for at vi skal bruke mye ressurser på å utvikle noe selv, avventer vi litt og ser hvem som kan levere en tjeneste med høy nok kvalitet, sier Helle.

Ikke allemannseie

- Hvem er det som får glede av de nye kartene?

— Det er mange som abonnerer på kartdata fra kommunen. For eksempel utbyggere og konsulentselskaper. Oppdateringene kommer også på alle kart fra Statens kartverk, og digitalt på bergenskart.no, men her kommer ikke 3D-funksjonene til sin rett.

Hvilken karttjeneste fortrekker du å bruke? Del dine erfaringer her: