— Det har vært et mareritt med disse tyveriene, sier byggeleder Øystein Olsen i Boligsenteret AS.

På nedre Nattland er selskapet i ferd med å ferdigstille en rekke nye leiligheter, rekkehus og tomannsboliger. Den flotte utsikten til Løvstakken og Fana har fristet mange boligkjøpere. Men også uærlige sjeler har latt seg lokke til byggefeltet.

— De har forsynt seg av kompressorer, boremaskiner, alt slags elektrisk utstyr og verktøy, sier Olsen. Han er oppgitt over stadig å bli hjemsøkt av kjeltringer. Nå har selskapet leid inn vektere som sjekker området dag og natt.

— Det største tyveriet skjedde ved juletider. Da brøt de opp en container og stakk med verdier for 100.000 kroner. Enkelte ganger har vi funnet utstyr gjemt i skogen, sannsynligvis fordi de ikke har hatt bil og ville komme tilbake og hente det senere, forteller Olsen.

Tror tyvene rekognoserer

Flere ganger har det vært innbrudd i husene, særlig da de begynte å bli klare for innflytting. For en måned siden prøvde gjerningsmennene å slite løs vaskene fra baderommene.

— De må ha skadet seg, og etterlot blodspor. Politiet kom for å ta DNA-prøver, men så langt har vi ikke fått tilbakemelding om at noen av sakene er oppklart, sier Olsen.

Han tror tyvene rekognoserer på byggeplasser, og venter med å forsyne seg til husene nesten er ferdige. Da er det størst verdier å hente.

— Vi ble frastjålet noen gamle kjeledresser, og skjønte ikke helt at de skulle være attraktive. Men politiet mente de ble tatt for at kjeltringene skal kunne gå ubemerket inn og ut. På store byggeplasser er det vanskelig å ha full oversikt, sier Olsen.

Han har inntrykk av at problemet er økende.

— Dette var ikke et problem tidligere, men det siste tre til fem årene er det bare blitt verre og verre. Vi må begynne å sette av ganske store beløp til vakthold. For et prosjekt som dette blir det fort 70-80.000 kroner.

- Organisert kriminalitet

Byggenæringens Landsforening (BNL) har ikke oversikt over hvor store verdier som stjeles fra norske byggeplasser, men en undersøkelse fra begynnelsen av 90-tallet viste at det var først og fremst parkett, tak, vinduer og hvitevarer som forsvant - i tillegg til mindre verktøy.

— Ved ett tilfelle lå en bande og spanet på et nybygg, og dagen før overtakelse slo de til og stjal alle hvitevarene. Vi vet at veldig mye av tyvegodset gikk til Øst-Europa, og at det blant annet ble brukt til å finansiere smugling av alkohol og tobakk. Det ville forbause meg hvis dette ikke fremdeles var et interessant marked for organisert økonomisk kriminalitet, sier spesialrådgiver Arne Slettebøe i BNL.