— Vi kommer til å holde på lenge, sier Harald Hjortland fra bydrift i Bergen kommune. Han arbeider i anleggsgaten Vestre Torggate og forteller at her holder kommunen på med å legge nye rør. Det skal komme ledninger for kloakk, vann og overvann, og det legges nye rør i Vaskerelven og Håkonsgaten også.

— Om et par dager skal vi legge igjen her, sier han og mener plassen utenfor Godt Brød.

Selger anleggsbrød

  • Får du sand i bakverket nå for tiden? Spørsmålet går til baker Arvid Meland, som står bak disken på Godt Brød i ordentlig bakerhabitt.

— Det gjør vi ikke, men vi har laget et eget anleggsbrød, bare for moro skyld. Men det er ikke sand i dem, forsikrer han.

— De har holdt på å grave hele sommeren. I fjor sommer malte vi hele bygget. Da var det helt pakket inn, så vi er etter hvert vant til å ha det slik, forteller han.

— Og nå når studentene kommer, får vi et oppsving uansett, forteller han.

Men så viser det seg at det ikke er brød baker Meland tenker mest på i dag.

— Du kan spørre hvor jeg kommer fra, sier han. Det viser seg å være Flekkefjord, samme by som gullgutten i OL, Eirik Verås Larsen, kommer fra. Det kommer til å bli en fin dag, uansett, for baker Meland.

Anleggsfolk kjøper lunsj

Hos Rimi må de heller ikke gå med hjelm og vernesko i butikken, selv om det kan virke litt skummelt å ta seg inn under stillas og alskens byggeanordninger. Butikken har inngang både fra Håkonsgaten og Vestre Torggate.

— Vi åpnet på fredag i forrige uke, sier kassadame Madeleine Sainsbury. Men vi merker ikke noe særlig til byggingen utenfor. Ikke annet enn at anleggsfolkene kommer inn her og kjøper seg lunsj da, sier hun.

Det skinner i blanke gulv i butikken, og akkurat nå er det nesten ikke kunde her inne, men butikksjef Christer Pedersen sier at de har 1500 kunder om dagen allerede. Og om tre uker mener han at det blir ryddet utenfor.

Venter og venter

Vi beveger oss bort mot Bergen kino gjennom Neumanns gate. Store deler av gaten er en stor byggetomt, og fortauet likner en trang korridor. Men på gatekjøkkenet Ali Baba er det åpne dører og vinduer. Det er bare det at det ikke går an å gå inn der. Her legges det gatestein, og det er spent opp snorer på spiker rett utenfor døren til Ali Baba. BT kommer heller ikke inn, så vi tar en telefon til Ali Baba.

— Jeg vet ikke hvor lenge jeg må vente, sier Muhammed Ameiri, Ali Babas innehaver.

— Det har vært slik i en og en halv uke nå. Du må vente, sier de. Og jeg venter og venter. Det er ikke slik at det ikke er kunder i det hele tatt, men mange går andre steder.

— Hva skal jeg si til likningskontoret når de ser at omsetningen er gått ned? Han ler.

— Men hva kan jeg gjøre annet enn å vente? Snart, sier de. Snart, snart, snart. Min Gud må hjelpe meg, sier han. Og konkluderer med at det tross alt går bra. Det er ikke bare han som opplever dette.

Kan ikke uttale oss

— Vi kan ikke uttale oss, sier de i Gaias kundesenter når vi spør hvordan de har det bak anleggsgjerdene. Men der i gården ser det ser ut til at de har det greit. Kundesenteret ligger for seg selv øverst på Vågsallmenningen. En dverg blant kolosser som Xhibition og Skipperforeningens hus. Vi kan med selvsyn se at det er kunder der inne, så da finner de nok veien.

ANLEGGSBRØD: Baker Arvid Meland hos Godt Brød har laget en anleggsbrød for moro skyld.
OMRINGET: Gaias kundesenter er omringet av stålgjerder. Det er fremdeles et anleggsområde, men kundene ser ut til på finne frem.
KORRIDOR: Fortauet i Neumannsgate er blitt til en korridor. Her bygges det kino.
SLUSES INN: Kundene til den nye Rimi-butikken i Vestre Torggate kan sluses inn fra to gater. Hvis de tar sjansen.