— Det var en vekter som så dem bryte seg inn i en container. Da politiet kom, hadde de fylt flere esker med alt vi hadde av rørdeler, forteller Bjarte Soltveit, anleggsleder i Stoltz Røthing AS.

De siste månedene har han og kollegene opplevd en rekke tyverier fra byggeplassen på Møhlenpris. Gang på gang har tyver sneket seg inn i nybygget og stukket av med alt fra maling til toaletter.

— Helt utrolig frekt, mener Soltveit.

Svært omfattende

Politiet har det siste året fått uvanlig mange meldinger om tyveri fra nybygg i bergensområdet. I forrige uke skrev Bergens Tidende at tyver hadde robbet håndverkere ved en byggeplass i Kirkebirkeland. Hele fire ganger hadde banden vært på nattlig besøk. Entreprenøren savnet blant annet dører, vinduer og en pipe.

— Det må jo være noen som skal bygge bolig. Kan ikke være andre. Snart har de nok til å sette opp et helt hus. Det er bare tapetet som mangler, uttalte byggmester Sigbjørn Skatøy den gang.

Han hadde helt rett. I går satt to håndverkere i 20-årene i avhør ved Hordaland politidistrikt. Begge skal ha tilstått en rekke tyverier fra byggeplasser, blant annet i Kirkebirkeland.

— De har erkjent mellom 20 og 30 forhold siden i fjor sommer, sier politiadvokat Tore Sørland til Bergens Tidende.

Håndverkerne skal ha innrømmet å stå bak flere tyverier politiet ikke hadde kjennskap til. Flere av sakene var også henlagt.

— Jeg vil karakterisere denne saken som svært omfattende. Vi har satt ned en egen arbeidsgruppe som skal forsøke å skaffe seg oversikt over omfanget, sier Sørland.

Pusset opp med tyvegods

De to håndverkerne har det siste året pusset opp en rekke bygårder og leiligheter i Bergen. De innrømmer å ha brukt stjålne materialer i disse boligene.

— Vi har foreløpig ikke oversikt over hvor alt tyvegodset har tatt veien, sier Sørland.

I avhør skal tyvene ha ramset opp flere boliger som er fulle av tyvegods. En rekke bergensere vet ikke at kjøkkenviftene og parkettgulvene de har betalt dyre penger for, egentlig er stjålet fra andre huseiere.

I går bar politiet ut store mengder materialer fra et bolighus håndverkerne var i ferd med å pusse opp.

— Vi har gjort en rekke beslag. Enkelte av gjenstandene har de siktede kunnet redegjøre for. Andre vet vi foreløpig ikke hvor stammer fra, sier Sørland.

Politiet har blant annet beslaglagt store mengder dyrt, elektrisk verktøy. Håndverkerne hadde sørget for å slipe vekk merkene på verktøyet. Dermed er det vanskeligere å spore opp eierne.

Over hundre tusen

Entreprenørene på Møhlenpris er lettet over at byggebanden nå ser ut til å være avslørt.

— Vi har flere ganger blitt tvunget til å utsette arbeid. De nøyde seg ikke med å stjele litt maling eller noen fliser, som regel stakk de av med alt vi hadde. Mange av varene måtte vi bestille på nytt, sier Kåre Målsnes, arbeidsformann i Stoltz Røthing AS.

Han kjenner til at det har vært stjålet varer fra tre av entreprenørselskapets nybygg.

— Vifteovner, vasker, ventilasjonsutstyr og flere tusen meter ledning. De har stjålet det meste. Vi og våre samarbeidspartnere savner varer og verktøy for over 150.000 kroner, sier Målsnes.

I går ble han med politiet til en av tyvenes lagre, og arbeidsformannen ble sjokkert over synet som møtte ham.

— Det var helt utrolig hvor mye de hadde klart å presse inn i det huset, sier Målsnes.

Selv om byggebanden nå ser ut til å være avslørt, tar Stoltz Røthing ingen sjanser. Fra og med i går leide de inn vektere til å patruljere byggeplassen på Møhlenpris.

ANLLEGGSLEDER: Det nye vitalitetssenteret på Møhlenpris skal stå ferdig til sommeren. De siste månedene har anleggsleder Bjarte Soltveit opplevd flere tyverier fra byggeplassen. Tirsdag kveld ble tyvene tatt på fersken.
FOTO: HELGE SKODVIN