I Hareid kirke var en av de overlevende fra forliset utenfor Shetland, lærlingen Kim Henrik Moldskred Brandal (19), til stede. Sammen med de seks andre overlevende kom han til Vigra fra Shetland søndag ettermiddag, og reiste derfra rett til Hareid kirke. Med nær familie rundt seg satt han på første benk i en fullsatt Hareid kirke.

– To menn fra dette lokalsamfunnet har kommet bort, sa kapellan Michael Mögster som ledet minnehøytideligheten.

Les også: Følelsesladd avskjed på Shetland

Hardt rammet

Enda hardere har det gått ut over Herøy kommune, bare en drøy halvtimes kjøring fra Hareid. På vårens fineste kveld, med 20 varmegrader og en varm vind fra sør, samlet 700 mennesker seg i den nye, vakre kirken i Fosnavåg. Kirken var helt full, og mange måtte stå.

Der ble det tent lys for alle de åtte som er omkommet eller savnet.

– Tiden sto stille for oss torsdag kveld da budskapet om forliset kom, sa res.kap. Jens Terje Johnsen.

– Dette var et sjokk for oss, men gode krefter finner hverandre når sorgen rammer, sa presten.

– Havet krever

Fylkesmann Ottar Befring sa at folket i Møre og Romsdal lever med havet, og at havet gir, men også krever sin pris.

– Mitt ønske nå er at folk må stå sammen og gi hverandre varmende omtanke, sa fylkesmannen.

Herøy-ordfører Arnulf Goksøyr representerte en kommune i dyp sorg. Han takket Bourbon-rederiet for å ha gjort alt som tenkes kan i den vanskelige situasjonen. Han leste også opp en hilsen fra statsminister Tony Blair. Blair uttrykte sin medfølelse med alle som er rammet av sorgen.

Presidenten i Bourbon-rederiet, Jacques de Chateauvieux, sa i kirken at han hadde vært vitne til et samhold blant folk i Fosnavåg som hadde imponert ham midt i den vanskelige tiden.

Tente lys

– Vi har fått hilsener og støtte fra hele verden. Jeg vil at dere skal være stolt av deres pårørende som arbeider på sjøen. De gjør et arbeid som er viktig, sa Bourbon-presidenten.

Det ble tent lys for hver enkelt av de omkomne. Denne vanskelige oppgaven hadde Svein Ernstsen fra Bourbon-rederiet sammen med Hildur Lid Hole og Beate Nes.

– Etter hvert skjønte vi hvilket omfang denne ulykken hadde, sa Ernstsen. Han kjente hver enkelt om bord i Bourbon Dolphin, og også mange av de omkomne og savnedes nærmeste pårørende.

I begge kirkene varte minnestunden i mye over en time.

SCANPIX
Hommedal, Marit
Jon Hauge