– Skogbrannen lar vi brenne videre. Brannvesenet jobber nå med å sikre husene som er evakuert, og det ser ut til å gå bra. Klokken 7 mandag morgen vil nytt mannskap møte på jobb og brannvesenet vil igjen ta i bruk helikopter i slokkingsarbeidet, sier operasjonsleder Thor Gunnar Westlye i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til NTB.

I underkant av 30 mennesker ble evakuert fra seks hus og fire hytter i Gangstø da det begynte å brenne i terrenget i 17.45-tiden søndag ettermiddag. Flere hundre mål skal være svidd av.

– Det er umulig å ha fullstendig oversikt over omfanget av brannen nå når det er mørkt. Vi får vente til i morgen, sier Westlye.

Delvis kontroll Ved midnatt natt til mandag hadde brannen ved ett av de seks evakuerte husene blusset opp og det var en tid usikkert om huset kunne berges. Takket være iherdig innsats fra brannvesen og frivillige, så det ut til å gå bra natt til mandag.

– Av sikkerhetshensyn har vi sett oss nødt til å trekke mannskaper ut av ulendt terreng. To hus ble sprøytet med vann for å hindre at de tok fyr. Det er rundt et av disse husene at brannen igjen har blusset opp, sa operasjonsleder Bjørn Alvseike i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til NTB ved 23.30-tiden søndag kveld.

Brannen var da størst i området rundt Gjønuten, øst for Tindeland. Brannmann Egil Skjold forteller at han og flere kolleger måtte løpe for å unngå de hissige flammene.

– Det var nifst. Vi så ingenting annet enn røyk. Plutselig hørte vi et smell da vi kom over en fjelltopp, og der var det flammer som var 20-25 meter høye. Da måtte vi bare komme oss ut av området, men det var ikke så lett. Da vi nådde hovedveien, var brannen på siden av oss, sier Skjold til NRK.

– Dramatisk 50 lokale brannfolk, politi, mannskaper fra Sivilforsvaret og frivillige jobber på stedet for å begrense brannen. Før det ble mørkt drev brannvesenet slokking med helikopter og bønder hadde tatt i bruk møkkaspredere fylt med vann for å holde flammene unna.

De evakuerte ble innlosjert hos naboer utenfor grenda. En av dem som måtte evakuere var Jan Thorsen fra Stavanger. Han og datteren måtte springe ut av huset da flammene nærmet seg huset deres.

– Det var dramatisk. Jeg har bare sett skogbranner på fjernsyn før. Nå forstår jeg hvor skremmende det virkelig er, sier Thorsen til Stavanger Aftenblads nettutgave