Tipstelefonen kimte i ett sett lørdag formiddag, etter at folk på Askøy, Salhus og Meland hadde observert den flotte flokken. Flere av innringerne trodde det var spekkhoggere de hadde sett, kanskje en smule smittet av Keiko-hysteriet lenger nord på Vestlandet...

Men i ettermiddag fikk BT bekreftet at det var grindhval som forlystet seg i byfjorden.

Minst 50 grindhvaler

BTs sportsjournalist, Knut Langeland, oppdaget nisene ved en tilfeldighet.

— Jeg var på vei til Morvik for å kjøpe sement, da jeg oppdaget noe midt ute i krysset mellom Byfjorden, Herdlefjorden og Salhusfjorden. Det gikk opp for meg at det måtte være hval, så jeg hentet barna og dro opp til et utsiktspunkt her ute i Salhus, forteller Langeland.

Først telte de 12 dyr. Så ble det bare flere. Og flere. Og flere...

— Jeg tar nok ikke for hardt i hvis jeg sier at det var mer enn 50 dyr, sier sportsjournalisten.

Etter en stund bestemte Knut Langeland seg for å hente kajakken, for å prøve å komme i nærkontakt med flokken.

— Det ble en tøff padletur, men jeg holdt litt høyere fart enn hvalene, så jeg klarte å ta dem igjen, forteller Langeland, trygt tilbake på land.

5-6 meter lange

Han fikk tatt flere bilder underveis, og i den stillegående farkosten ble hvalene heller ikke skremt da han tok plass midt i flokken.

— De største dyrene var nok 5-6 meter lange. Jeg har jo ikke så god greie på hvaler og slikt, men det så ut til å være voksne og barn. Eller kalver eller hva jeg skal kalle det, forklarer Langeland.

FOTO: KNUT STRAND

Han beskriver bevegelsene til de grasiøse dyrene som delfiner han har sett på tv.

— Var du redd?

— Nei, men jeg holdt utkikk bakover, for å unngå at noen av hvalene skulle dukke opp under kajakken min. Det verste som kunne ha skjedd ville vært at jeg falt i vannet. Jeg vet ikke så mye om hval, men de ville vel neppe ha spist meg, humrer Langeland.

Han husker godt at han som liten enkelte ganger så hval i Salhusfjorden, da han var ute og fisket med sin far i robåt. Men han har aldri sett så mange dyr på en gang.

— Det var en stor naturopplevelse!

Det siste han så til flokken, var at de svømte utover Herdlefjorden, mellom Askøy og Holsnøy, retning havet.

NATUROPPLEVELSE: Et femtitalls hvaler lekte seg i Byfjorden i dag.
FOTO: KNUT LANGELAND