Det står en stor utenlandsregistrert trailer på kontrollplassen på Grimen ved Hardangervegen.

Rundt traileren ligger det boss overalt. Noen har dumpet en madrass i skråningen ned mot vannet. På plassen ligger det gryter, en halv spade, fem store bossekker, plast, knust glass, planker og elektronisk utstyr.

— Hadde jeg funnet et navn på den madrassen der i skråningen, hadde jeg personlig kjørt den rett hjem til vedkommende og dumpet den utenfor, sier driftsleder Lasse Austestad i NCC Roads Bergen.

Hvis vi finner ut hvem som har kastet fra seg bosset, politianmelder vi dem.

Atle Kleppe, driftssjef

Han er tydelig oppgitt og frustrert over alle de som dumper bosset sitt på ulovlige plasser i Bergen.

— Det er vi som må ta kostnadene med å plukke det opp. Dette burde absolutt være unødvendig med alle de gjenbruksstasjonene som finnes, sier han.

Flere ulovlige bossplasser

Kontrollplassen på Grimen er ikke det eneste stedet i det dumpes boss ulovlig. Også på Lyngbø, kaien på Breistein, kontrollplassen på Søfteland og på Fanafjellet ligger bosset og flyter.

— Vi har dessverre fire-fem gjengangere som folk bruker som offentlige bossplasser, sier Eivind Hope, prosjektleder i NCC Roads Bergen.

Her dumpes bosset ulovlig .

— Det er virkelig trist. I Grimen er det jo også badeplass i området. På Lyngbø er det et flott turområde som blir benyttet av bergensere og turister, sier han.

Det er NCC som har ansvaret for å fjerne boss i Statens vegvesen sitt område. De områdene som ligger ved kommunale veier, er det Bergen kommune som har ansvaret for.

Ulovlig dumping kan bli dyrt

Driftssjef i samferdselsetaten i Bergen kommune Atle Kleppe, bekrefter at de har hatt et par problemområder, som Krohnegården i Fyllingsdalen.

— Hvis vi finner ut hvem som har kastet fra seg bosset, politianmelder vi dem. I tillegg sender vi dem regningen for oppryddingen. Boten fra politiet kommer på toppen av dette, sier Kleppe.

Kleppe håper folk har lært og at de nå skjønner at det er mye billigere å levere bosset på gjenvinningsstasjonene.

I dag koster det 50 kroner å levere en kubikkmeter boss ved BIR sine gjenvinningsstasjoner.

Går ut over andre områder

— Vi bruker masse tid og ressurser på ting som folk dumper ulovlig. Dette er tid og penger vi kunne brukt på viktige ting som vedlikehold av veier, sier Hope i NCC.

Hope mener de bruker over en million kroner i året på å plukke boss. Alt renhold kommer i tillegg. NCC og Statens vegvesen jobber nå med å finne ut hvordan de kan løse det voksende problemet. Et alternativ er fysiske hindringer, som høye gjerder.

— Vi har prøvd skilter der det står bossdumping forbudt, men disse skiltene forsvinner bare med en gang.

Nå håper han at alle gode krefter kan komme sammen for å få en slutt på dette.

Vet du om flere ulovlige bossplasser? Tips oss her.

Hva synes du om at folk dumper boss i naturen? Si din mening i kommentarfeltet under.