• Det kommer til å bli kamp om plassene, sier Syklistenes Landsforening.

«Toget til Arna går om fem minutter», sier en stemme på høytaleren. Folk haster mot toget, men en dame i blå jakke stopper opp og kikker nysgjerrig inn i en bygning som står på Jernbanestasjonen. På innsiden står det to sykler. Det er det nye sykkelhuset på Bergen stasjon som endelig er klar til bruk.

— Jeg synes det fantastisk og veldig gledelig. Man trenger virkelig et trygt sted å kunne parkere sykkelen sin i sentrum, sier lokallagslederen for Syklistenes Landsforening, Frode Hjartøy .

Overvåket hele døgnet

Det er Jernbaneverket som står bak sykkelhuset. Huset har plass til 72 sykler, er lukket, overvåket og tilgjengelig for kunder fra 06:00 - 00:30 hver dag.

— Vi så at sykler utenfor Jernbanestasjonen ikke sto trygt og at mange av dem ble ramponert. Vi hadde et område inne på stasjonen som vi ikke brukte og bestemte oss i fjor for å bygge et sykkelhus der, sier leder for stasjonsdrift Bergensbanen i Jernbaneverket, Karl Morten Undal.

Undal håper og tror at sykkelhuset vil være et tilbud til alle som ønsker et sikkert og trygt sted for sykkelen.

— Vi ser også at flere og flere bruker mer penger på syklene sine og er redd for å parkere dem i sentrum, sier Undal.

Kamp om plassen

For å få parkere sykkelen din i huset, må du ut med 100 kroner i måneden, 500 kroner i halvåret eller 1000 kroner i året. I første omgang kan du leie parkeringsplassen for et år.

— Jeg tror prisnivået er sånn pass greit og at folk er villige til å betale for at sykkelen skal stå trygt i sentrum, sier Undal.

Hjartøy i Syklistenes Landsforening tror Undal har rett. Han forteller at SLF lenge har jobbet for å få en trygg sykkelparkering i sentrum.

— Jeg tror det vil bli kamp om plassene, sier Hjartøy.

Første mann

Den offisielle åpningen av huset er først på onsdag, men allerede nå er det fire personer som har sikret seg plass.

— Det er første mann til møllen. Vi har avtale med vekterne på Jernbanestasjonen som skal registrerer fortløpende, sier Undal.

Hva synes du om sykkelhuset? Si din mening i kommentarfeltet under.