— Vi jobber med å gjenerobre byrommene til fellesskapets eie. Vi skal oppruste og få det til å gløde av liv i Vågsbunnen, sier Iversen til bt.no.

Bilene skal vekk!

Bilfrie gater og millioner til oppussing av gatene skal skape liv og røre i Vågsbunnen. Byråd Lisbeth Iversen har i ettermiddag presentert planene som skal gi Vågsbunnen et skikkelig løft.

Nedre Korskirkeallmenningen, Skostredet, Sparebankgaten, og Bankgaten skal alle rustes opp.

Første byggetrinn omfatter Nedre Korskirkeallmenningen og vil koste 8,5 mill. kr. Arbeidet skal starte i juni og vil ta 8–10 måneder. Resten av prosjektet er i arbeid, men ikke ferdig. Den totale prislappen er heller ikke klar.

Bilene må vike og kun varelevering i angitte tidsrom vil være tillatt, akkurat som på Torgallmenningen.

– Det fungerer på Torgallmenningen og det vil det gjøre her også, sier Iversen.

Historisk grunn

Gater og streder skal prydes med skiferheller på bakken langs husveggene og granittstein i midten. Keramiske potteskår skal være en del av den kunstneriske utsmykningen.

– Dette er et av de mest spennende områdene i Bergen og det er helt utrolig at det har vært brukt til parkeringsplass, sier Mogens Lock Hansen, spesialrådgiver i Grønn Etat og prosjektleder for opprustningen.

Nå skal de ta brosteinene opp igjen en for en, merke dem og legge de ned igjen på allmenningen.

Vil gjenerobre byrommene

Lock Hansen er dansk og har bodd i Bergen i ti år. Nå skal han gjøre byrommet tilgjengelig for kunstnere og åpne for gatemarkeder og kulturliv i det historiske området.

– Vi skal ruste opp og få det til å gløde av liv i Vågsbunnen, sier Iversen.

Hun har bodd i Belgia i 6 år og drømmer om byrom som i Brugge og Ghent, med et yrende folkeliv istedet for parkerte biler..

– Vi spaserte i de sentrale områdene lørdager og søndager. Byrommene var brukt på en helt annen måte enn her i Bergen. Her er det bare biler og man ser så vidt hodene til folk over biltakene.

Det vil Iversen gjøre noe med.

Se presentasjon her!

Hva synes du om planene? Si din mening!

BILFRITT: Byråd Lisbeth Iversen vil ha bilene vekk og gjenerobre byrommene. FOTO: Ørjan Deisz